Beroepen,  Interviews

Nadine werkt als verpleegkundige op de afdeling cardiologie: “Wat (helaas) met enige regelmaat voorkomt is reanimeren”

Nadine is verpleegkundige op de afdeling cardiologie. Daar krijgt ze te maken met hartpatienten. Waarom heeft ze voor de afdeling cardiologie gekozen? Wat voor ziektebeelden komt ze tegen en hoe ziet een gemiddelde werkdag op de afdeling cardiologie eruit?


Hoe lang werk je nu op de afdeling cardiologie?
Vorig jaar ben ik in augustus begonnen met werken, net nadat ik afgestudeerd was.

Het hart is een complex, maar bijzonder orgaan waar veel over te leren valt

Wat trekt jou zo aan de cardiologie? Waarom ben je er gaan werken?
Eigenlijk lag mijn interesse de gehele opleiding bij de zorg rondom kind en jeugd. Na een laatste stage bij de GGD merkte ik dat het niet helemaal was wat ik verwachtte van de zorg rondom kinderen. Cardiologie heeft bij mij altijd op nummer 2 gestaan als meest interessante specialisme. Het hart is een complex, maar bijzonder orgaan waar heel veel over te leren valt. Zodoende ben ik op de cardiologie terechtgekomen. 

Hoe ziet een dienst er op de afdeling cardiologie uit?
In de ochtend bestaan je taken vooral uit het delen van medicatie, controles doen bij patiënten, hulp bij de ADL geven, lopen van visite met de arts en daarna het uitwerken van de artsenvisite. In de middag nogmaals controles, delen van medicatie, vervangen van infuuspompen en regelen van bijvoorbeeld nazorg voor de patiënt. Vergeet niet dat er patiënten zijn die voorbereid moeten worden voor onderzoeken of operaties of dat er juist zorg na de ingreep/operatie geleverd moet worden. 

Hoe vond/vind je het werken tijdens Corona?
Wat ik vooral gemerkt heb is de hoge werkdruk in de zorg, waardoor wij regelmatig patiënten moesten vertellen dat hun operatie/ingreep niet doorging. Dit had te maken met de hoeveelheid corona patiënten die op de IC lagen, waardoor er geen ruimte was voor post-OK patiënten. Verder probeerde ik de zorg zo persoonlijk mogelijk te maken, ondanks dat je soms bedekt was in isolatiekleding en op afstand moest blijven. Dat was (en is soms nog steeds) een hele uitdaging.

Het lijkt me heftig om zulk nieuws te vertellen.
Ja, dat was best wel eens heftig. Als verpleegkundige moet je deze mensen dan ook opvangen nadat ze het gehoord hebben en dat was soms pas een uurtje van te voren.

Dan besef ik weleens dat het niet vanzelfsprekend is dat je zelf gezond bent

Hart- en vaatziekten komen meestal bij oudere mensen voor, maar kunnen natuurlijk ook voorkomen bij jonge mensen. Zie je op de afdeling veel jonge patiënten?
Ik zei pas nog tegen een collega dat het mij opviel dat er steeds vaker jongere mensen op de afdeling liggen. Wij zien regelmatig mensen rond de 40-50 jaar met een hartinfarct/ hartstilstand op de afdeling. Ook met uitzondering jonge mensen in de 20 met een aangeboren hartafwijking, waarbij complicaties zijn ontstaan tijdens een ingreep. Dan besef ik wel eens dat het niet vanzelfsprekend is dat je zelf gezond bent. 

Welke aandoeningen zie je zoal?
Wat het meeste voorkomt is hartfalen. Daarnaast ook vaak hartinfarcten (STEMI/NSTEMI), hartstilstand of andere ritmeproblematiek of een ontsteking op één van de hartkleppen. Dit zijn maar enkele voorbeelden, want er zijn nog veel meer aandoeningen te noemen. 

En welke verpleegtechnische handelingen moet je uitvoeren?
Voornamelijk infusen prikken, katheters plaatsen, bloedkweken afnemen, intraveneuze medicatie klaarmaken en ga zo maar door. 

Wat (helaas) met enige regelmaat voorkomt is reanimeren

Op de cardiologie kan er sprake zijn van een acute situatie, als bijvoorbeeld iemand opeens een hartaanval krijgt. Heb jij wel eens een acute/ heftige situatie meegemaakt?
Wat (helaas) met enige regelmaat voorkomt is reanimeren. Zelf heb ik dit nog maar één keer meegemaakt, maar het maakt zeker indruk op je. Zeker als het enigszins onverwachts komt en familie het ziet gebeuren. Gelukkig kan ik het er goed met mijn collega’s over hebben naderhand. Dat helpt met de verwerking. 

En wat is gaafste/ mooiste herinnering?
Ik heb niet per sé een mooiste herinnering. Het zijn vaak de ‘kleine’ dingen zoals een patiënt op zijn/haar gemak kunnen stellen voor een ingreep als er veel zenuwen zijn. Daar haal ik voldoening uit!

Je bent nog jong. Heb je nog plannen om je te specialiseren of op een andere afdeling te gaan werken?
Zeker! 2 weken geleden heb ik de basis acute zorg scholing gehaald, waardoor ik nu geschoold ben in het beoordelen van ritmes van patiënten. Dit zorgt gelijk ook voor de nodige extra verantwoordelijkheid op de afdeling. Een beetje spannend, maar vooral erg leuk en interessant. In november word ik ingewerkt op de cardiothoracale-chirurgie. Hier wordt voornamelijk post-operatieve zorg geleverd. Daarna zou ik misschien door willen naar de EHH/CCU of doorleren voor verpleegkundig specialist. Maar voor nu ben ik op hier helemaal op mijn plek en heb ik nog genoeg te leren! 

Wat hield die basis acute zorg scholing precies in?
Dat is een scholing die wordt aangeboden van de afdeling. De bedoeling is nu dat elke verpleegkundige die scholing gaat volgen. Het is enorm interessant, want je leert veel over acute situaties en daarbij alles over hartritmestoornissen. Het duurde van maart tot augustus en het is de vooropleiding van de spoed/ IC/ recovery/ CCU/ EHH opleiding.

En wat is dat precies het verschil tussen de afdeling cardiologie, EHH en CCU?
Cardiologie is de verpleegafdeling, de chirurgie zit op dezelfde afdeling. EHH is de Eerste Hart Hulp, waar mensen naar doorgestuurd worden vanuit huis of de huisartsenpost, dus de eerste opvang. CCU is de hartbewaking waar mensen liggen die te slecht zijn voor de verpleegafdeling en worden daar 24/7 aan de monitor gehouden.

Wat zou je toekomstige verpleegkundigen mee willen geven?
Je kan veel meer dan je denkt en geef niet op. Iedereen is ooit een keer op ‘0’ begonnen. Geef jezelf de ruimte en tijd om te leren en kies wat je echt leuk vindt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *