Beroepen,  Interviews

Margaretha is IC-verpleegkundige: “Wat ik zo mooi vind aan de IC, is dat we de belangrijkste lichaamsfuncties kunnen ondersteunen of overnemen”


Nadat Margaretha in 2020 haar opleiding tot hbo-verpleegkunde behaalde, begon ze als algemeen verpleegkundige op de intensive care (IC). Een jaar later besloot ze de specialisatie opleiding tot IC-verpleegkundige te volgen. Wat trekt haar aan de IC? En wat voor patiënten en ziektebeelden ziet ze?


Je bent werkzaam als IC-verpleegkundige. Waarom heb je gekozen voor dit specialisme?
Tijdens mijn opleiding tot hbo-verpleegkundige mocht ik, via het honoursprogramma critical care, mijn eindstage op de intensive care lopen. Wat mij tijdens deze stage aansprak was voornamelijk de variatie van ziektebeelden en de wisselende situaties op de werkvloer.

Na mijn afstuderen in februari 2020 ben ik als algemeen verpleegkundige op de intensive care gaan werken. Rond 2021 ben ik begonnen met de opleiding tot IC verpleegkundige. 

Wat ik zo mooi vind aan de IC, is dat we de belangrijkste lichaamsfuncties kunnen ondersteunen of overnemen

Wat voor patiënten en in welke situaties kom je ze op de IC tegen?
Op de IC waar ik werk kom ik met name volwassen patiënten tegen, met hele diverse problemen.

Wat ik zo mooi vind aan de IC, is dat we de belangrijkste lichaamsfuncties kunnen ondersteunen of overnemen. Denk hierbij aan beademing, IABP, CVVHD, maar ook aan ondersteuning middels medicatie.

De zorgvraag varieert altijd op de IC, zo zien wij patiënten met een ernstige longontsteking, sepsis, shock, intoxicaties, post-reanimatie en multiorgaan falen, maar ook patiënten na ingrijpende operaties.

Het MCL is ook een hart- en vaatcentrum, dus we zien patiënten na een hartoperatie ook terug bij ons op de IC.

De ligduur van een patiënt op de IC is ook erg wisselend. Zo kan een patiënt één nachtje bij ons liggen, maar er zijn ook patiënten die een maand bij ons op de IC liggen. Wanneer de patiënt voor een langere periode beademd is, kan het zijn dat de patiënt moet ontwennen van de beademing.
Wist je dat ze op de IC van MCL een speciale techniek hebben, waardoor patiënten kunnen praten aan de beademing? Meer hierover lees je hier!

Een jaar geleden behaalde je je diploma voor de specialisatie tot IC-verpleegkundige. Hoe zag de specialisatie opleiding tot IC-verpleegkundige eruit?
De opleiding tot IC-verpleegkundige duurt zo’n 2 jaar. Deze specialisatie kun je volgen als je verpleegkundige bent en werkervaring hebt in het ziekenhuis. De opleiding bestaat uit werken en leren, waarbij je naar steeds meer zelfstandigheid toe werkt.

Wat is het verschil tussen een algemeen verpleegkundige op de IC en jij als IC-verpleegkundige?
Tijdens de coronapandemie kwam ik als algemeen verpleegkundige op de IC werken. Als algemeen verpleegkundige op de IC heb je voornamelijk een ondersteunende functie.

Als IC-verpleegkundige ben je natuurlijk verantwoordelijk voor je patiënt en alles wat daar bij komt kijken. Naast dat je als IC-verpleegkundige heel veel technische vaardigheden leert, merk ik ook dat je veel leert over de pathologie en fysiologie van de patiënt. Je leert heel goed klinisch redeneren en daardoor kun je ook beter voor je patiënt zorgen. 

Het werk als IC-verpleegkundige moet bij je passen

Op de IC zie je natuurlijk mensen in kritieke toestand. Zo liggen ze bijvoorbeeld aan de beademing en kunnen er acute situaties ontstaan. Dit lijkt me best heftig. Hoe ga je hiermee om?
Het heftigste is lastig om te zeggen, want elke casus is anders en kan ingrijpend zijn. Wat wel altijd indrukwekkend blijft zijn de mensen met een fasciitis necroticans (vleesetende bacterie). Deze patiënten zijn altijd erg ziek, met vaak grote wonden, en het beloop is wisselend.

Het werk als IC-verpleegkundige moet bij je passen. Het is belangrijk dat je je werk niet meeneemt naar huis. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een situatie meemaakt die zo veel impact op je maakt dat dit niet gaat. Voor deze situaties kun je naar je leidinggevende gaan en wordt er altijd hulp aangeboden. 

Soms mag je de patiënt naar de afdeling brengen, maar een andere keer ben je de hele dag druk bezig met een instabiele patiënt

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit op de IC?
Je begint de dag met het inlezen van de patiënten die je toegewezen hebt gekregen. Op de IC zorg je voor maximaal twee patiënten, omdat het werk op de IC erg intensief en veeleisend is.

Na het inlezen volgt er een overdracht met je collega van de voorgaande dienst. Vervolgens hebben wij met alle collega’s van de dienst een algehele overdracht waarbij iedereen zijn patiënten inbrengt. Zo weten we van elkaar welke patiënten er op de IC liggen en waar eventueel hulp nodig is.

Na de overdracht begin ik met de verzorging van mijn patiënt, hierbij doe ik altijd ook het lichamelijk onderzoek, zodat ik mijn patiënt helemaal in kaart heb gebracht. Na het wassen komen de artsen langs bij de patiënt. Hier worden alle belangrijke punten besproken en heb je de ruimte om vragen te stellen.

Hoe de dag verder verloopt, kan heel erg wisselend zijn. Soms mag je de patiënt naar de afdeling brengen, maar een andere keer ben je de hele dag druk bezig met een instabiele patiënt. 

Je hebt de opleiding tot verpleegkundige afgerond en je nu gespecialiseerd tot IC-verpleegkundige. Heb je verder nog doelen of ambities voor de toekomst?
Binnen ons ziekenhuis en onze afdeling zijn voldoende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.

Momenteel help ik mee met de uitvoering van het earlydelta onderzoek, zit bij de werkgroep voeding op de IC en de werkgroep social media (Je kan ons volgen via @about.ic.mcl).

Ik sta altijd open voor een nieuwe uitdaging en het lijkt mij leuk om nog een specialisatie te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *