Beroepen

‘Meneer Megens’ helpt met verpleegkundig rekenen: “Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de rekenvaardigheid en zo het verhogen van de medicatieveiligheid in Nederland en België”

‘Meneer Megens’ is het grootste rekenplatform van Nederland. Wat begon met YouTube video’s op verzoek van een student, is uitgegroeid tot een website met e-learnings en oefenvragen. Zo helpt hij je (verpleegkundig) rekenen te begrijpen. Want zeg nou eerlijk: iedereen vind verpleegkundig rekenen lastig toch?


Je ben docent economie en (verpleegkundig) rekenen. Wanneer en hoe ben je begonnen met het geven van verpleegkundig rekenen?
In 2010 ben ik per ongeluk in het onderwijs terecht gekomen. Ik was klaar met mijn studie en kon nog in 1 jaar mijn lesbevoegdheid erbij halen. Omdat ik nog niet klaar was met studeren, heb ik hiervoor gekozen. Ik ben me toen bezig gaan houden met het verzorgen van het vak rekenen bij de mbo-opleidingen voor onder andere kok, bakker en horeca-manager. Na een jaar werd ik gevraagd om ook binnen een zorgopleiding rekenlessen te komen geven. Dit leek me leuke uitdaging en gaf toen rekenlessen aan BOL- en BBL-studenten. Hieronder valt ook het onderdeel Verpleegkundig Rekenen. Van mijn voorgangster begreep ik dat het voor veel studenten een lastig onderdeel van de opleiding is. Toen ik de reader door aan het bladeren was, moet ik eerlijk zijn dat ik er zelf ook niet al teveel van snapte. Na een middagje oefenen met een vriendin die IC-verpleegkundige is, kreeg ik het onder de knie. Misschien dat ik het daarom nu ook zo simpel uit kan leggen, omdat ik het zelf eerst ook niet snapte.

Je was eerst alleen docent op school, maar in 2013 besloot je filmpjes te maken en die op YouTube te zetten. Hoe kwam je op dat idee?
Gelukkig ben ik nog steeds docent op een school, maar nu nog 2 dagen in de week. Dat kwam doordat een student aan me vroeg of ik mijn uitleg een keer wilde opnemen. Ze was een BBL-student en kwam daardoor maar één keer per week op school en had te weinig aan dat ene uurtje rekenen wat ik haar gaf. Ze gaf aan dat ze het snapte als ik het aan haar uitlegde, maar wanneer ze thuis was ze het vergeten was. Toen kwam ze met de vraag of ik het niet eens wilde opnemen, zodat ze het thuis nog eens terug kon terugluisteren. Ik vond het een beetje een gek idee, maar besloot het toch te gaan proberen. Ik leende op school een camera en ging mijn uitleg filmen. Toen dit gelukt was, moest ik het nog ergens plaatsen. In 2013 was YouTube het enige platform wat ik kende waar je video’s op kon zetten. Vandaar dat ik in 2013 het YouTube-kanaal ‘Meneer Megens’ begonnen ben, puur op verzoek van die student die extra hulp thuis nodig had. Zij was dan ook mijn 1e kijker, inmiddels zijn het er bijna 3,5 miljoen! Dat had ik nooit kunnen bedenken en was ook nooit de bedoeling.

Je hebt een eigen Academy opgericht, waar je zowel ‘normaal’ rekenen kan leren en oefenen als verpleegkundig rekenen. Hoe is dat ontstaan?
Na de eerste filmpjes in 2013 ging ik steeds meer filmpjes opnemen. Ik kreeg leuke reacties op mijn video’s, studenten gaven aan baat te hebben bij mijn uitleg. Ik kreeg dus de smaak te pakken en heb nu in totaal meer dan 150 video’s opgenomen. Deze gaan over allerlei rekenonderwerpen, zoals breuken en oppervlakte berekenen, maar de meest bekeken video’s zijn die van Verpleegkundig Rekenen. Op verzoek van de kijkers ben ik ook werkboeken gaan maken, waarbij er geoefend kan worden met de filmpjes die op YouTube stonden. Deze werkboeken zijn te vinden in de webshop op mijn website www.meneermegens.nl. Zelfs scholen, ziekenhuizen en instellingen namen contact met me op. Dit werd in 2020 de Meneer Megens Academy. Een complete e-learning die ik als ‘mijn kindje’ zie. Ik heb al mijn ervaring met Verpleegkundig Rekenen hierin gestopt. Zo kan je hier exclusieve video’s vinden, handige stappenplannen downloaden maar vooral heel veel oefenen met bijna 1.000 verschillende vragen. Hij bestaat uit 2 modules te weten Basisvaardigheden Rekenen en Verpleegkundig Rekenen. Bij afronding ontvang je naast een certificaat ook nog eens 5 scholingspunten voor het kwaliteitsregister van de V&VN. Het mooie is dat gebruikers het met meer dan een 9 gemiddeld beoordelen, en dat voor iets wat voor weinig mensen hun favoriete onderdeel is.

Verpleegkundig rekenen vinden veel mensen lastig. Heb jij nog handige tips?
Jazeker! Ik heb een vijftal tips voor je om het Verpleegkundig Rekenen onder de knie te krijgen.

Tip 1: Goed lezen
Het klinkt misschien heel simpel, maar hier worden veel fouten in gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel tabletten je per keer moet geven, maar in de som staat het (ook) per dag gegeven. Mijn tip is dan ook om eerst de vraag te lezen en daarna pas de opgave zelf.

Tip 2: Eenheden kunnen omrekenen
Het lijkt een beetje op tip 1 (goed lezen), maar dan net iets anders. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de omvang van zak NaCl gegeven wordt in aantal liters, maar dat er gevraagd wordt om te rekenen met milliliters. Je moet hierbij kennis hebben van het metriek stelsel. 1 liter staat gelijk aan 1.000 milliliter. Hetzelfde is van toepassing bij gewicht wat wordt uitgedrukt in grammen.

Tip 3: Basisvaardigheden onder de knie hebben
Voordat je echt kunt starten met Verpleegkundig Rekenen is het van belang eerst de basisvaardigheden onder de knie te hebben. Hiermee bedoel ik dat je een aantal zaken van het rekenen kunt toepassen. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je moet afronden en je moet een druppelsnelheid afronden op hele druppels, kom je nog niet tot het juiste antwoord, zo zonde!

Tip 4: Maak gebruik van maar 1 rekenstrategie
Er zijn veel manieren om tot het goede antwoord te komen. Voor jou kan een manier super logisch zijn, terwijl je klasgenoot of collega denkt van ‘help wat bedoel je’!? Het is het fijnste om niet allerlei uitleg door elkaar te gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld vertrouwd bent met het maken van een verhoudingstabel, blijf dit dan toepassen. Of kan je bijvoorbeeld heel goed uit de weg met kruislings vermenigvuldigen, blijf dit dan gebruiken. Mocht je echt geen idee hebben, begin dan met het toepassen van de formules voor Verpleegkundig Rekenen. Door veel met deze formules te oefenen ga je opgaves herkennen en kun je ze uiteindelijk zonder formuleblad toepassen. Werk hierbij altijd met kladpapier en ga gestructureerd te werk.

Tip 5: Oefen oefenen oefenen
Het is oneerlijk, maar de ene rekent nu eenmaal makkelijker of sneller dan de ander. Ik ben er alleen van overtuigd dat het behalen van de toets(en) voor Verpleegkundig Rekenen voor (bijna) iedereen haalbaar is. Hiervoor is het van belang dat je heel veel gaat oefenen. Mijn motto is dan ook O.B.K. oftewel; Oefening Baart Kunst. Rekenen is echt een vaardigheid waarbij je vooruitgang ziet door het te blijven doen en te herhalen. Handig dat ik een een e-learning heb, waarbij je dit kunt doen. Van elk onderwerp zijn wel meer dan 30 oefenvragen. Bij elkaar opgeteld zitten er bijna 1.000 vragen in de Meneer Megens Academy. Zo kan je eindeloos blijven oefenen met steeds nieuwe vragen, zonder dat de je antwoorden inmiddels al van te voren weet.

Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de rekenvaardigheid en zo het verhogen van de medicatieveiligheid in Nederland en België

Inmiddels is de Academy uitgegroeid van YouTube filmpjes naar het grootste rekenplatform met e-learnings (video’s en oefenvragen) en worden nu bij sommige instellingen ook als lesmethode gebruikt. Ook ben je uitgeroepen tot leraar van het jaar 2019. Hoe is het op te zien dat het zo groot is geworden?
Daar ben ik uiteraard super trots op! Sowieso dat mijn studenten mij genomineerd hebben tot Leraar van het Jaar is het mooiste compliment wat je kunt krijgen. Daarnaast is het als ‘Meneer Megens’ inmiddels mijn missie geworden om het aantal voorkombare rekenfouten in de zorg tot nul te gaan brengen. Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de rekenvaardigheid en zo het verhogen van de medicatieveiligheid in Nederland en België. Ik word door vele (toekomstig) zorgprofessionals gezien als de specialist op dit gebied en dat terwijl ik het in het begin ook lastig vond. Echter, door veel te gaan oefenen kreeg ik het onder de knie en kon het dus ook aan andere mensen overbrengen. Het blijft iedere keer zo leuk om een berichtje te ontvangen dat iemand dankzij mijn uitleg zijn toets heeft gehaald, daar haal ik elke dag nog steeds veel energie uit.

TIP: vind je verpleegkundig rekenen lastig en/ of wil je er mee oefenen? Dan kan dat door de filmpjes van ‘Meneer Megens’ op YouTube en via de ‘Meneer Megens’ Academy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *