Interviews

Amber is diëtist: “Een gezonde leefstijl op voedingsgebied is in mijn ogen een eetpatroon wat bij je leefstijl past”


In het verleden heeft Amber zelf overgewicht gehad. Toen ze begon met afvallen begon haar interesse voor een gezondere leefstijl steeds meer te groeien. Ze is opgeleid tot diëtist en deelt op haar Instagram account (@bamifit) tips en recepten voor een gezonde(re) leefstijl.


Waar komt jouw interesse voor een gezonde(re) levensstijl vandaan?
Ik heb vroeger overgewicht gehad en voelde me hierdoor eigenlijk altijd slap, futloos en onzeker over hoe ik eruit zag. Ik werd altijd als laatste gekozen bij gym en voelde me niet lekker in mijn vel. Toen ik begon met afvallen begon mijn interesse voor een gezondere leefstijl steeds meer te groeien en begon ik hier steeds meer over te lezen. Naarmate ik voelde hoeveel beter ik me ging voelen toen ik goed voor mijn lichaam zorgde, motiveerde mij dit ook om steeds meer gezonde gewoontes te integreren in mijn leefstijl.

Een gezonde leefstijl op voedingsgebied is in mijn ogen een eetpatroon wat bij je leefstijl past

Wat is volgens jou een gezonde levensstijl op voedingsgebied?
Een gezonde leefstijl op voedingsgebied is in mijn ogen een eetpatroon wat bij je leefstijl past. Hoe je dit invult is dus per persoon verschillend. Wat ik voor iedereen zou willen aanraden is om de basisrichtlijnen van goede voeding 2015 aan te houden. Een samenvatting hiervan zijn de volgende punten: 

Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform de onderstaande richtlijnen:

 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groenten en ten minste 200 gram fruit.
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten.
 • Eet wekelijks peulvruchten.
 • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
 • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt.
 • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
 • Drink dagelijks drie koppen thee.
 • Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten.
 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
 • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.
 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken.
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
 • Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

Hoe draagt gezonde voeding bij aan een gezonde leefstijl?
Gezonde voeding zorgt ervoor dat je meer energie hebt gedurende de dag. Op langere termijn zorgt dit ook voor een verbeterde gezondheid, niet alleen door de effecten van de vitamines binnen het lichaam, maar ook de extra beweging die voortkomt uit meer energie. 

Hoe houd jijzelf de balans tussen gezond eten en ‘snacken’?
Een gezonde leefstijl houd in mijn ogen in dat je gevarieerd eet, in plaats van helemaal perfect. Je kunt gerust genieten van een ‘ongezonde’ snack, maar verpak deze dan met andere gezonde voedingsmiddelen. Zo eet ik zelf bijvoorbeeld vaak mijn chocolade in combinatie met een bak kwark. Zo kun je toch genieten van de chocolade, maar eet je niet meteen de hele reep op!

Ik heb niet bepaalde regels voor mezelf als het aankomt op snacken. Ik zorg er gewoon voor dat wanneer ik wat pak ik hier ook echt van geniet in plaats van me hier schuldig over te voelen. Of ik nou chocola in het weekend pak of doordeweeks maakt voor mij geen verschil, want in het weekend sport en werk ik evengoed. Ik zorg er wel voor dat ik voor het grootste deel van de dag gezonde voeding tot me neem. 

In wat voor gevallen komen mensen bij jou terecht?
Ik ben momenteel niet werkzaam als diëtist, maar als ik kijk naar het type volgers dat ik heb, is dit een combinatie van mensen met overgewicht die willen afvallen, of mensen met een gezond gewicht die simpelweg gezonder willen koken of nieuwe recepten willen uitproberen. Ook zijn er veel sporters die mijn recepten gebruiken, omdat deze hoger zijn in eiwitten. 

Op welke manier kan jij hier als diëtist bij helpen?
Ik begeleid mensen dus niet individueel, maar ik geef ze wel inspiratie voor gezonde recepten. Dit doe ik door middel van kookvideo’s, maar ook dagmenu’s en weekmenu’s. Ook deel ik tips op mijn verhaal als ik een fijn product tegenkom die ze kan helpen bij hun gezonde leefstijl.

Al deze factoren dragen bij aan een passievere leefstijl met ongezondere eetpatronen

Tegenwoordig hebben helaas meer jongeren overgewicht. Hoe kan dit volgens jou verder voorkomen en opgelost worden?
We leven in een obesogene samenleving, waarbij ongezonde snacks helaas makkelijk te verkrijgen zijn en een stuk goedkoper zijn dan de gezondere alternatieven. Ook spelen kinderen veel minder buiten, is de mentale gezondheid van veel jongeren achteruit aan het gaan en is de samenleving steeds meer naar de online wereld verplaatst. Al deze factoren dragen bij aan een passievere leefstijl met ongezondere eetpatronen. Emotie-eten is hier een voorbeeld van. 

Een oplossing is een op maat gemaakt iets, waarbij niet voor iedereen hetzelfde zal werken. Het is belangrijk om op de persoon af te gaan wat er speelt en hoe dit opgelost kan worden. Vaak helpt bewustwording hier al een hele boel bij. Veel mensen die gezonder willen eten weten helemaal niet wat gezond eten precies is, omdat ze dit vanuit thuis nooit hebben meegekregen. Ook helpt het om sporten meer te promoten, om iedereen weer meer in beweging te krijgen. En aangezien de jongeren voornamelijk op social media zitten, is dit natuurlijk ook een belangrijk platform om hier invloed op uit te oefenen. Niet alleen om ze dingen aan te leren, maar vooral ook om ze te inspireren om de gezondere keuzes te maken! 

Op sociale media gaat veel desinformatie de ronde. Wat vind jij hiervan?
Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om goed je bronnen te checken voordat je zomaar alles gelooft wat je op het internet ziet. Dit kan alleen erg lastig zijn als je nieuw bent in de categorie waar je informatie over leest. Het algoritme laat je continue zien wat je al eerder hebt gelezen, waardoor je dit snel als waarheid zult gaan aannemen. Het enige echte advies wat ik hierin kan meegeven: check de geloofwaardigheid van het account wat je deze informatie geeft. Hebben zij bepaalde opleidingen hierover gedaan? Als iemand is afgestudeerd als bijvoorbeeld diëtist dan zal dit waarschijnlijk ook in hun bio bovenaan staan, of op hun website worden vermeld. Op deze manier kun je beperken welke informatie je blind gelooft. 

Daarnaast zijn er ook op voedingsgebied veranderingen gaande. Zo wordt er tegenwoordig minder vlees gegeten en soms ook plantaardig. Wat vind je van dit soort ontwikkelingen?
Ik vind dat het goed is dat er steeds meer bewustwording wordt gecreëerd rondom plantaardige voeding. Dit is nu eenmaal beter voor het milieu en voor de diertjes. Dat is een feit. De effecten op het menselijk lichaam worden door verschillende onderzoeksbronnen tegengesproken. Aan de ene kant zou vlees niet goed voor je zijn, aan de andere kant juist essentieel. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen die volledig plantaardig wil eten hier zelf ook goed hun onderzoek naar doet, ook met het oog op eventuele vitaminetekorten die je kunt oplopen zonder vitaminesuppletie. Wat wel voor velen aan te raden is, is een deels plantaardig voedingspatroon. Zo heb je geen tekorten, maar heb je wel de voordelen van een plantaardig voedingspatroon voor zowel je gezondheid als de rest van de aarde. 

Maak keuzes die realistisch en haalbaar zijn

Wat zou je de lezers, die bezig zijn met gezondere voeding/ levensstijl, mee willen geven?
Blijf realistisch in wat haalbaar is voor jouw eigen leven. Het is niet voor iedereen haalbaar om vijf keer per week in de sportschool te staan, maar het zal wel voor de meesten mogelijk moeten zijn om minimaal 30 minuten per dag even te gaan wandelen. Je hoeft niet al het lekkers volledig te verbannen uit je leven, echter kun je ook de keuze maken om niet iedere dag een bak ijs na het avondeten te pakken. Maak keuzes die realistisch en haalbaar zijn. Als je een dieet wilt volgen om af te vallen, probeer dan leefstijlveranderingen te doen die voor de rest van je leven haalbaar zijn, in plaats van een 6 weken plan. Zo blijven de verloren kilo’s er ook daadwerkelijk vanaf en blijf je het plan ook volhouden. 

Afvallen heeft mijn hele leven veranderd, dus ik zou het super tof vinden als ik anderen hier ook mee kan helpen

Op Instagram ben je beter bekend onder de naam @bamifit. Wat wil je hiermee bereiken?
Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen in Nederland en België te inspireren om een gezondere leefstijl aan te houden. Dit doe ik door ze te enthousiasmeren en te inspireren met mijn gezonde recepten en blije video’s. Afvallen heeft mijn hele leven veranderd, dus ik zou het super tof vinden als ik anderen hier ook mee kan helpen. Zo kunnen zij ook ervaren hoe fijn het is om je lekker in je vel te voelen en energie te hebben om wat moois van het leven te maken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *