Gastblogs

Noortje: “Het is niet altijd makkelijk om mijn suikerwaardes onder controle te houden tijdens het trainen, maar met een goed diabetesmanagement lukt dit me veel vaker wel dan niet!”


Noortje heeft diabetes mellitus type 1 (DM1). Ondank dat, is ze fanatiek bezig met krachttraining. Ze vertelt hoe ze dit combineert met haar diabetes en welke positieve effecten het heeft voor haar heeft.


Sinds mijn 12e heb ik Diabetes Type 1 en in het begin ging dit altijd erg goed. Mijn waardes waren stabiel en hiervoor hoefde ik niet heel veel moeite te doen. Toen ik 14-15 jaar was, werd dit anders. Ik kwam in de puberteit en de hormonen en veranderingen in mijn lichaam die hierbij kwamen kijken, zorgden ervoor dat mijn suikerwaardes behoorlijk begonnen te schommelen. Ik deed mijn best wel, maar het lukte op geen enkele manier (dacht ik toen) om mijn diabetes onder controle te houden. Hierdoor raakte ik erg ongemotiveerd en had ik geen zin meer om moeite te stoppen in mijn gezondheid, dus deed ik dat ook niet meer, waardoor mijn suikers natuurlijk nóg meer begonnen te schommelen.

Ik zat niet lekker in mijn vel en door de schommelende suikerwaardes had ik weinig energie en voelde ik me niet mezelf

Zo’n 1,5 jaar lang heb ik hiermee geworsteld en probeerde ik het steeds maar te negeren, totdat ik me besefte dat dit niet langer kon. Ik zat niet lekker in mijn vel en door de schommelende suikerwaardes had ik weinig energie en voelde ik me niet mezelf. Daarom besloot ik over te gaan op een insulinepomp, in plaats van het zelf te spuiten met een pen. In die tijd kwam ik door mijn vriend ook in contact met de sportschool en leerde ik steeds meer over voeding. Deze drie factoren gecombineerd hebben er toen voor gezorgd dat het een stuk beter ging met mijn diabetes. Ik kreeg veel meer kennis over hoe die bloedsuikerwaardes eigenlijk werken en leerde veel over voeding en beweging. Kennis die ik eigenlijk veel eerder had moeten hebben naar mijn mening.

Het is niet altijd makkelijk om mijn suikerwaardes onder controle te houden tijdens het trainen, maar met een goed diabetesmanagement lukt dit me veel vaker wel dan niet!

Ik werd steeds fanatieker met krachttraining en sindsdien is het echt mijn passie geworden. Ik vind het super leuk om elke training weer verbetering te merken en mijn lichaam te zien ontwikkelen. Het is niet altijd makkelijk om mijn suikerwaardes onder controle te houden tijdens het trainen, maar met een goed diabetesmanagement lukt dit me veel vaker wel dan niet! Daarnaast heeft krachttraining (en sowieso elke vorm van beweging) een super positief effect op mijn diabetes.

Door het regelmatige inspannen van mijn spieren, heb ik een goede insulinegevoeligheid gecreëerd

Door het regelmatige inspannen van mijn spieren, heb ik een goede insulinegevoeligheid gecreëerd. Dit houdt in dat mijn lichaam snel en goed reageert op de insuline die ik toedien met mijn pomp, waardoor het voor mij makkelijker wordt om mijn suikers in range te houden. Daarnaast is het zo dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer opslag je lichaam heeft voor glucose, wat natuurlijk ook weer helpt bij het reguleren van de bloedsuikerwaardes! Niet alleen lichamelijk werpt het zijn vruchten af, maar ook mentaal. Het is heerlijk om mijn hoofd even leeg te maken tijdens het trainen. Daarnaast voel ik me fit en sterk, waardoor ik ook de energie en motivatie heb om goed voor mezelf en voor mijn diabetes te zorgen.

Zowel mentaal als fysiek heeft het me zo erg vooruit geholpen

Je kunt dus wel zeggen dat de sportschool echt mijn life-saver is geworden! Zowel mentaal als fysiek heeft het me zo erg vooruit geholpen, en dat gun ik iedereen.


Je kan Noortje en haar proces volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *