Gastblogs

Maureen: “Het gaat gepaard met heftige krampen welke vergelijkbaar zijn met weeën, ook kun je door de pijn misselijk worden en zelfs flauwvallen”


Maureen is moeder van twee kinderen; een zoontje van 2,5 jaar en een dochtertje 5 maanden. Voor haar zwangerschappen had Maureen niet veel last van haar menstruatie. Na de bevalling van haar zoontje was dit helaas anders. Ze kreeg tot twee keer toe heftige krampen, zo heftig dat het te vergelijken was met weeën. Ze ging beide keren naar het toilet en schrok zich rot. Ze nam contact op met haar verloskundige, maar ook die wist niet wat het was. Totdat de gynaecoloog eindelijk het verlossende antwoord had.


Decidual cast

Menstruatie voor de zwangerschap
Altijd had ik een menstruatie om van te dromen, één dag krampen, pijn en veel bloeden en de overige dagen haast niks. Mijn menstruatie duurde dan ook gemiddeld 3 a 4 dagen.

Fast forward
De bevalling van mijn zoontje (oktober 2021) was achter de rug. Het was niet de meest prettige bevalling, maar we hebben het gedaan. Uiteindelijk werd ik precies zes weken na de bevalling weer ongesteld, deze menstruatie duurde ongeveer 1,5 tot 2 weken. Ik kreeg anticonceptie voorgeschreven (de pil) zodat ik niet zwanger zou raken en mijn menstruatie weer een normaal ritme zou krijgen. 

Ik kreeg de schrik van mijn leven want ik was iets vleesachtigs verloren?!

Krampen of weeën?
Tijdens het slikken van de pil begon ik last te krijgen van tussentijdse bloedingen en werd ik vaker ook ongesteld door de pil heen. 

In mei 2022 was ik aan het werk en had ik al een paar dagen krampen. Uiteindelijk was ik klaar met werken en ging thuis naar het toilet, want ik had het gevoel dat er ‘iets’ uit moest. Ik kreeg de schrik van mijn leven want ik was iets vleesachtigs verloren?! De pijn was weg maar wat was dat? Ik heb er foto’s van gemaakt en naar de verloskundige gestuurd. Ze raadde me aan om een aantal dagen een zwangerschapstest te doen, welke allemaal negatief waren. Pfew.. geen miskraam maar wat dan wel? Zij kon het me ook niet vertellen.

Een paar maanden later had ik hevige krampen, het leken wel weeën en weer had ik het gevoel dat er ‘iets’ uit moest en ging dus naar het toilet. Omdat ik de dag ervoor weer menstruatiekrampen had, had ik uit voorzorg al regelmatig een tampon in gedaan, maar zelfs met tampon in verloor ik weer een lap vlees van ongeveer 5 centimeter en veel bloed.

Het gaat gepaard met heftige krampen welke vergelijkbaar zijn met weeën, ook kun je door de pijn misselijk worden en zelfs flauwvallen

Decidual cast
Weer ga je als vrouw zijnde uit van een miskraam en appte ik de verloskundige dat ik weer iets was verloren. Ze heeft mijn foto doorgestuurd naar een gynaecoloog die ons beide eindelijk kon vertellen wat ik nu was verloren: namelijk een decidual cast, in het Nederlands: deciduaal weefsel. Oftewel: de menstruatie welke je normaal gesproken verdeeld over het aantal dagen verliest, verlies je in zijn geheel. 

Eindelijk wist ik wat ik verloren was en hoe dit uiteindelijk kwam, doordat er te veel aan hormonen in je lichaam kan het dus zijn dat je een decidual cast verliest (hoeft niet, maar ik was een van de gelukkigen). Het gaat gepaard met heftige krampen welke vergelijkbaar zijn met weeën, ook kun je door de pijn misselijk worden en zelfs flauwvallen. 

Tot slot
Tot slot wilde ik graag dat dit onderwerp meer bekend zou worden onder de vrouwen maar ook mannen, aangezien velen hier dus nog nooit van hebben gehoord. Mocht je jezelf herkennen in mijn verhaal probeer dan anticonceptie met minder hormonen, dat heeft bij mij gewerkt.

En voor de mannen, wees extra lief en zorgzaam voor jullie vrouwtje in die ellendige tijd van de maand.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *