Beroepen,  Interviews

Romy was verpleegkundige, maar is nu operatieassistent: “Ik had vroeger altijd gezegd dat ik neonatologie verpleegkundige wilde worden, maar toen ik die dag mee mocht kijken op de OK wist ik: dit wil ik gaan doen!”


Na 7 maanden gewerkt te hebben als verpleegkundige, besloot Romy een carrièreswitch te maken. Ze schoolde zich om naar operatieassistent! Ze vertelt over de reden van haar carrièreswitch, hoe haar omscholing eruit zag en over de verschillen en overeenkomsten tussen beide functies.


Voorheen werkte je als verpleegkundige. Op welke afdeling en hoe lang heb je als verpleegkundige gewerkt?
Klopt! Ik werkte in het Jeroen Bosch ziekenhuis op afdeling chirurgie. Ik heb hier zeven maanden gewerkt.

Ik had vroeger altijd gezegd dat ik neonatologie verpleegkundige wilde worden, maar toen ik die dag mee mocht kijken op de OK wist ik: ‘Dit wil ik gaan doen!’

Na een aantal maanden gewerkt te hebben als verpleegkundige, besloot je je om te scholen naar operatieassistent. Waarom was dit?
Ik mocht een keer meekijken bij een operatie toen ik verpleegkundige was. Ik had vroeger altijd gezegd dat ik neonatologie verpleegkundige wilde worden, maar toen ik die dag mee mocht kijken op de OK wist ik: ‘Dit wil ik gaan doen!’ Tijdens het werk als verpleegkundige mistte ik ook wat actie. De ADL zorg vond ik eerlijk gezegd niet zo leuk om te doen. Nadat ik op OK was wezen kijken en eigenlijk toen al wist dat ik operatieassistent wilde worden, twijfelde ik toch nog wel even. Het plan wat ik eerst had, moest ik totaal omgooien. Maar ik ben blij dat ik toch de keuze heb gemaakt om te kiezen om operatieassistent te worden, want het is echt de juiste keuze geweest!

Hoe zag je omscholing eruit?
Ik heb hiervoor mbo-verpleegkunde gedaan. Deze opleiding duurt 4 jaar. De opleiding tot operatieassistent duurt 2 jaar en 10 maanden. Het eerste deel van de opleiding heet de beroepsvoorbereidende periode. Deze duurt 6 maanden en is opgedeeld in 2 delen (elk deel 3 maanden). Ik had de keuze om de eerste 3 maanden vrijstelling te krijgen, omdat ik al veel medische voorkennis had. Ik besloot om toch wel gelijk met de andere studenten te starten met de opleiding. Ik vond 3 maanden namelijk niet zo erg lang en dacht dat herhaling altijd goed is. Ook vond ik het fijn om gelijk met de andere studenten te starten.

Ik ben alleen in maart 2020 begonnen met de opleiding, precies toen corona kwam. Ik had daardoor veel online lessen en bijna geen contact met mijn medestudenten. Dat was wel even vreemd! Na de beroepsvoorbereidende periode ga je voornamelijk leren en werken in de praktijk en heb je af en toe nog school. Je begint bij laagcomplex, daarna ga je naar complex en als laatst naar hoogcomplex. Onder hoogcomplex vallen moeilijke operaties waarbij er een grote kans is op een complicatie. 

Je hebt eigenlijk drie functies, namelijk: de instrumenterende, de assisterende en de omloop

Wat houdt je werk als operatieassistent in?
Je hebt eigenlijk drie functies, namelijk: de instrumenterende, de assisterende en de omloop. In het UMC sta je op OK met twee operatieassistenten. De ene is dan de instrumenterende en de ander is de omloop. Vaak is de arts-assistent de assisterende. Soms is er geen arts-assistent en moet je als instrumenterende instrumenteren en daarnaast ook nog assisteren. Dat vind ik eigenlijk het leukst!

De rolverdeling verschilt per operatie en wordt aan het begin van de dag besproken. Vaak doen we om en om.

Als instrumenterende geef je de benodigde instrumenten aan de chirurg. Het is de bedoeling dat wij de chirurg altijd een stap voor zijn. De chirurg hoeft dan niets meer aan ons te vragen, wij weten precies wat hij/ zij op dat moment nodig heeft.
Het woord assisterende zegt het eigenlijk al, je bent dus de assistent van de chirurg. Dit houdt in dat je de wond presenteert en onder toezicht van de chirurg meehelpt met opereren.
De omloop is degene die niet steriel staat. Tijdens het opdekken geeft de omloop alle sets en spullen aan de instrumenterende, sluit de apparatuur aan en doet de administratie. Als omloop moet je je oren altijd richting de operatietafel hebben en houd je het operatiegebied goed in de gaten. Zo ziet de omloop bijvoorbeeld dat de gazen bijna op zijn en geeft de omloop, zonder dat de instrumenterende daar om hoeft te vragen, nieuwe gazen aan de instrumenterende. Ook is er altijd een buitenomloop. Die zorgt ervoor dat alle sets en spullen voor de volgende dag klaargezet worden. 

En assisteer je dan bij specifieke operaties/ specialismen?
Omdat het UMC erg specialistisch is, moet je een team kiezen waaronder verschillende specialismen vallen. Ik ben werkzaam bij ‘Team Geel’. Hieronder valt de KNO, kaak en neurochirurgie. Ik ben sinds kort ook specialisme deskundige van de KNO en HHO (Hoofd-hals oncologie). Dat houdt in dat ik samen met een collega bestellingen moet plaatsen en contact heb met verschillende firma’s. Ook moeten wij bijvoorbeeld in de gaten houden wanneer apparatuur voor onderhoud moet. Ik werk sinds april ook elke vrijdag in het CMH (Centraal Militair Hospitaal). Daar ben ik werkzaam binnen alle specialismen. Ik vind het leuk dat ik daardoor breed inzetbaar blijf! 

Wat maakt voor jou dat je het werk als operatieassistent leuker vindt dan werken als verpleegkundige?
Zoals ik al eerder had benoemd, vond ik de ADL niet meer zo leuk. Vaak was ook elke dag hetzelfde. Nu is echt geen dag hetzelfde. Bij de neurochirurgie zijn er regelmatig A spoeds. Daarbij telt iedere seconde. Mijn doel is dan om de chirurg altijd een stap voor te zijn. Je moet dus precies de stappen van de ingreep weten en onder tijdsdruk en adrenaline zorgen dat de spullen die als eerste nodig zijn vliegensvlug klaar liggen. Dit vind ik heel leuk aan het werk als operatieassistent!

Als operatieassistent werk je echt met het team samen

Wat zijn de grootste verschillen tussen het werk van een verpleegkundige en operatieassistent?
Als operatieassistent werk je echt met het team samen. Als verpleegkundige zit je natuurlijk ook in een team, maar werk je voornamelijk zelfstandig. Ook het contact met de patiënt is een groot verschil. Vaak sta ik bij operaties waarbij de patiënt onder algehele narcose is, dan heb je (bijna) geen contact met de patiënt. 

Wat zijn de grootste overeenkomsten tussen het werk van een verpleegkundige en operatieassistent?
Dit vind ik een moeilijke vraag. Het zijn namelijk echt twee verschillende beroepen. Eigenlijk het enige wat overeenkomt is het zorgen voor de patiënt. 

De zelfstandigheid die je als verpleegkundige hebt, mis ik soms

Mis je het werken als verpleegkundige wel eens?
Soms mis ik het weleens. Ik vond het altijd leuk als patiënten hun levensverhaal vertelden. Dat hoor ik nu eigenlijk bijna niet. Ook de zelfstandigheid die je als verpleegkundige hebt, mis ik soms. Als operatieassistent werk je namelijk altijd in een teamverband. 

Welke kennis en ervaring van je studie en werk als verpleegkundige neem je mee in je huidige werk als operatieassistent?
Dat het belangrijk is om altijd rustig te blijven. Hoe chaotisch het soms kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *