Donna vertelde eerder over haar studie verloskunde. Inmiddels is ze afgestudeerd! Hoe heeft ze de studie ervaren? En wat zijn haar (toekomst)plannen?
Donna deelde al eerder haar verhaal bij mij. Ze vertelde toen onder andere over haar studie verloskunde en hoe ze de studie ervaarde. Je kan het vorige verhaal van Donna hier lezen!
Na 4 jaar hbo verloskunde heb je nu je diploma binnen! Gefeliciteerd! Hoe kijk je terug op de studie?
Ja, eindelijk! Ik heb uiteindelijk bijna 5 jaar over de studie gedaan, omdat ik wat uitloop had. Dit kwam vooral door corona waardoor stages soms niet door gingen en tegen het einde aan voelde ik mij er nog niet klaar voor om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit was in het begin nog moeilijk te accepteren, maar ik ben ergens ook extra trots op mijzelf dat ik die keuze heb gemaakt. Hierdoor sta ik ook zelfverzekerder in het werkveld!
De studie vond ik leuk, maar ook erg pittig. Ik vond het leuk dat je veel studenten kent en het altijd gezellig is. Dit komt voornamelijk omdat er maar 60 studenten per jaar toegelaten worden. Daarnaast is iedereen ontzettend behulpzaam, omdat je als groep echt met elkaar wilt afstuderen. Ook vond ik de hechtlessen heel leuk.
De stages vond ik het meest pittig. Ik kan niet goed “nee” zeggen en er wordt toch ergens verwacht dat je veel aanwezig bent. Hierdoor stond ik vaak 24/7 ‘aan’ en zag ik mijn vrienden amper. Toen ik tegen een burn-out aan liep, heb ik ervoor gekozen om meer tijd voor mijzelf te nemen, voornamelijk door in het weekend vrij te nemen. Dit was niet altijd even makkelijk en werd niet altijd even goed ontvangen, maar hierdoor ben ik gelukkig wel opgeknapt!
Je hebt meerdere stages gelopen gedurende de studie. Wat zijn je hoogte- en diepte punten?
Het allerleukste aan de stages vond ik toch wel het opbouwen van een band met de vrouwen en partners en hen een prettige bevalervaring geven. Zeker in het ziekenhuis is er niet altijd even veel tijd om met iemand een band op te bouwen, omdat het soms heel druk is en er veel dienstwisselingen zijn. Ik maakte er dan altijd een persoonlijk doel van om zo veel mogelijk bij de vrouwen te zijn en in een korte tijd een band op te bouwen. Ik heb een keer meegemaakt dat een vrouw na de bevalling twee keer naar het ziekenhuis is gekomen om mij te zoeken. Toen zij mij eindelijk had gevonden, kon ze niet stoppen met huilen omdat zij mij zo dankbaar was. Als stagiaire kan je dus heel veel impact hebben op iemands bevalervaring!
Natuurlijk vond ik altijd de slechtnieuwsgesprekken heel vervelend. Helaas komen ze regelmatig voor. Als verloskundige kan je er dan echt voor iemand zijn door regelmatig even te bellen hoe het gaat en hun verhaal aan te horen. Dit wordt vaak heel erg gewaardeerd. Wat ik verder lastig vond, waren sommige gezinssituaties. Verwaarloosde kinderen, slechte relaties tussen vrouwen en partners enzovoort. Het meest heftige wat ik heb meegemaakt is dat een vrouw tijdens haar bevalling en erna in een psychose zat. Hierdoor konden haar kinderen niet meer thuis wonen en had ze niet door wat er allemaal aan de hand was. Ze begreep niet wat er allemaal gebeurde en waarom haar kinderen niet meer bij haar konden wonen. Gelukkig heb ik tijdens mijn stages vooral leuke dingen meegemaakt met leuke (nieuwe) gezinnen!
Heb je al een idee wat je nu wil gaan doen?
Ik werk sinds een aantal weken in een hele gezellige verloskundigenpraktijk in Rotterdam! Voor nu is het plan om daar voor een langere periode te werken. Mogelijk ga ik in de toekomst in het ziekenhuis werken, omdat dat beter te combineren is met een gezin. Maar dat is een zorg voor later!
Hoe was je eerste dienst als afgestudeerd verloskundige?
Voordat ik mijn eerste dienst in ging, sliep ik dagen slecht door de spanning. Maar toen ik er uiteindelijk in zat, viel het eigenlijk wel mee. Misschien komt dat ook omdat ik wat uitloop had met mijn studie, waardoor ik wat meer ervaring op heb gedaan tijdens mijn stages en er dus wat meer vertrouwen in had. De dienst zelf was rustig en heb lang kunnen kletsen bij kraamvrouwen thuis. Dat vind ik altijd het leukst!
Over ‘later’ gesproken; heeft de kennis die je nu hebt door je opleiding, stages en je werk je kijk op een mogelijke zwangerschap en bevalling in de toekomst veranderd?
Veel mensen vragen aan mij of ik door het vak bang ben om te bevallen. Het leuke is dat ik er juist meer zin in heb! Natuurlijk zie ik bevallingen die niet prettig zijn, maar gelukkig zie ik vaker mooie bevallingen.
Ik begeleid veel vrouwen en weet theoretisch wanneer en waar zij pijn krijgen, maar zelf heb ik die pijn nooit gevoeld. Natuurlijk vind ik pijn niet prettig, maar ik wil graag meemaken waar de vrouwen doorheen gaan. Daarnaast vind ik het een heel mooi en bijzonder proces. Het feit dat je kind eerst negen maanden in je buik zit en opeens op je buik ligt, besef ik mij elke keer weer. Die sprankeling die volgt in de ogen van de ouders blijft voor mij het mooiste moment. Uiteindelijk zie ik mijn kennis als een voordeel. Ik weet hoe een baring verloopt en wat er kan gebeuren. Ik weet waar ik zelf beslissingen over kan maken en waar ik het beter aan mijn collega’s kan over laten. Kennis geeft dus veel rust en vertrouwen. Ik denk dat dit voor veel zwangeren ook geldt wanneer zij zich goed voorbereiden op de bevalling. Een beetje angst en onzekerheid is heel normaal. Je wilt als moeder natuurlijk dat je kind gezond ter wereld komt!
Ook vertelde je over de dromen en toekomstplannen, zoals een keer in het buitenland werken, de vervolgopleiding tot echoscopist en het inkopen in een maatschap. Heb je deze dromen en toekomstplannen nog steeds?
De dromen zijn nog steeds hetzelfde! Ik zou ontzettend graag nog voor een aantal maanden in Australië of Nieuw-Zeeland willen werken. Maar eerst vind ik het belangrijk dat ik in Nederland goed ingewerkt ben en mijn draai heb gevonden. Ik ga zeker nog de echo opleiding volgen! Hier is een lange wachtlijst voor, dus waarschijnlijk komt dit pas over een paar jaar. Wanneer ik een vaste woonplek heb en er zeker van ben dat ik in een praktijk wil blijven werken, lijkt het mij erg leuk om mij in te kopen in een maatschap. Dat biedt ook wat meer vastigheid.