Stichting Ambulance Wens is een stichting die de laatste wens van terminale immobiele patiënten in vervulling laat gaan. Bij Ambulance Wens werken vrijwilligers, die ervoor zorgen dat de patiënten met alle nodige zorg vervoerd kunnen worden naar de bestemming van hun laatste wens. Hoe en wanneer is de Stichting opgericht? En wie zijn deze vrijwilligers eigenlijk? Kees Veldboer junior, de directeur, vertelt erover!
Jullie vervoeren immobiele patiënten naar een plek, waar hun laatste wens vervuld kan worden. Wat voor plekken of gebeurtenissen zijn dit?
Het verschilt heel erg per wens. De ene persoon wil graag nog een keer naar de zee en de ander wil graag nog een keer naar de bergen in Oostenrijk. Het laatste 1,5 jaar hebben we ook heel veel afscheidswensen vanwege corona.
Jullie zien terminale patiënten; ik kan me voorstellen dat dit heftig kan zijn. Hoe gaan jullie daarmee om?
Het is inderdaad heftig, maar tijdens de wens zie je hoe belangrijk het is voor de families en de patiënten. Naderhand krijgen we vaak een mooi verslag of verhaal over de wens. Hieruit blijkt altijd dat het zo belangrijk is voor hen en daar doen we het elke dag voor.
Hoe en door wie is het idee ontstaan, om deze stichting op te richten?
Toen Kees Veldboer senior als ambulancechauffeur werkte, moest hij een keer een patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere vervoeren. Aangezien er nog geen plaats was, kreeg hij van de meldkamer te horen dat hij de patiënt even moest vermaken. Hij heeft toen aan de patiënt gevraagd wat hij graag wilde doen en de man antwoordde dat hij graag even naar de haven wilde om naar de schepen te kijken. Hij had zijn leven lang gevaren. Eenmaal ter plekke genoot hij zo en hij gaf aan ooit nog wel te willen varen, maar dat dit vast nooit meer zou kunnen. Kees Veldboer senior heeft toen gezegd: ‘Ik beloof niks, maar ik ga kijken wat ik kan doen’. Hij heeft toen bij zijn baas een ambulance geleend en de Spido (rondvaartbedrijf) in Rotterdam gebeld. Zij wilden belangeloos meewerken. Op zijn vrije dag heeft hij met een collega de patiënt opgehaald en zijn gaan varen. De man vond dit zo geweldig en genoot hier zo van, dat Kees Veldboer senior ’s avonds thuis aan de keukentafel zei: ‘Hier moeten we iets mee doen’. De Stichting is in 2007 opgericht. Dit jaar bestaat de Stichting 15 jaar en afgelopen week is de 17.000e wens vervuld. De Stichting heeft inmiddels 7 eigen ambulances en 270 vrijwilligers die meegaan met de wensen. Op 26 juli 2021 is de oprichter en directeur van de stichting plotseling overleden en sindsdien is zijn zoon Kees Veldboer junior de directeur. Hij zet het levenswerk van zijn vader voort.
Bij Stichting Ambulance Wens werken vrijwilligers met een medische achtergrond. Aan wat voor mensen moet ik dan denken?
Bij Stichting Ambulance Wens werken 270 vrijwilligers. De chauffeurs die meegaan zijn over het algemeen ambulancechauffeurs en politieagenten. De zorgverleners die zich hiervoor inzetten zijn verpleegkundigen, artsen en verzorgenden. Een aantal van hen is met pensioen, maar de meeste vrijwilligers werken nog en doen dit werk in hun vrije tijd.
Hoe komt een wens tot stand?
De wens wordt aangevraagd via onze website. Meestal door een familielid of iemand uit het ziekenhuis of hospice. Wij nemen dan direct contact op en proberen de wens de dag erna al in vervulling te laten gaan.
Wat is de bijzonderste wens die jullie hebben gehad? Een wens die je echt is bijgebleven.
We hebben inmiddels 17.000 wensen vervuld en daar zitten heel veel speciale wensen tussen. Maar de stichting heeft 8 jaar geleden een wens voor mijn eigen moeder gedaan, voordat ze overleed en dat was voor mij toch wel heel bijzonder.
Stichting Ambulance Wens draait volledig op vrijwilligers en de wensen zijn gratis. Om dit allemaal mogelijk te maken is er natuurlijk geld nodig. Vind je Stichting Ambulance Wens een mooi initiatief en wil je doneren? Dat kan hier!
Heb je zelf een wens of ken je iemand met een wens? Dan kan je de wens hier aanvragen!