Maaike en Romy volgen de combinatie opleiding vroed- en verpleegkunde. Een 5-jarige hbo-opleiding waarbij ze opgeleid worden tot verloskundige (vroedvrouw) én verpleegkundige! Dit is een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences in Vlissingen (Nederland) en AP Hogeschool in Antwerpen (België). Ze zitten nu beiden in hun 2e jaar van deze combinatie opleiding.
Jullie volgen een combinatie opleiding waarin jullie in 5 jaar worden opgeleid tot verloskundige én verpleegkundige. Ik kende het nog niet, totdat ik jullie Instagram account tegenkwam. Hoe zijn jullie hierbij terecht gekomen?
Maaike: Ik was eerst geïnteresseerd in verloskunde in Rotterdam, maar door de strenge selectie net niet toegelaten. Toen ben ik veel gaan zoeken naar andere opleiding, maar m’n droom was nog niet weg om verloskundige te worden. Toen kwam ik op internet deze optie tegen.
Romy: Ik heb vwo gedaan en wilde de medische kant op. Eigenlijk al heel mijn leven! Vrij automatisch ga je dan bij open dagen kijken van geneeskunde op verschillende universiteiten. Maar na een aantal open dagen te hebben bezocht, merkte ik dat de universiteit niet echt bij mij past. Ik wilde meer praktijk! Daarnaast vond ik het menselijk lichaam wel heel interessant, maar ik had niet per se de wens om echt dokter te worden. Al snel ging ik kijken naar verpleegkunde, maar ik wilde wel wat meer uitdaging. Ik ben gaan zoeken naar medische hbo opleidingen. Ik vond fysiotherapie, logopedie of in een laboratorium enzovoort. Maar alle opleidingen leken het net niet te zijn voor mij, tot ik op een website ‘verpleeg- en verloskunde combitraject’ zag staan! Ik las dit en ik wist vrijwel gelijk dat dit wel eens een grote kanshebber kon zijn! En na een bezoekje aan de website en wat gelezen te hebben wist ik het eigenlijk al wel zeker; twee opleidingen in één! Allebei ontzettend interessant, wel op hbo-niveau, maar toch de uitdaging omdat het 2 studies tegelijk zijn en de locatie sprak me ook wel aan! Vlissingen en Antwerpen, twee plekken waar ik op kamers zou gaan (wat ik super graag wilde) maar ook 2 plekken waar ik met de auto in een uurtje was!
Hoe bevalt de studie tot nu toe?
Maaike: De studie vinden we allebei echt fantastisch!
Romy: Super goed! Heb het heel erg naar mijn zin en ik word steeds leergieriger! Het is wel een pittige studie, maar daardoor vind ik het juist leuk om te zien hoe alle studiegenootjes echt gemotiveerd zijn om later verloskundige en/ of verpleegkundige te worden. We gaan samen voor dat doel!
De opleiding is een samenwerking tussen HZ University of Applied Sciences in Nederland en AP Hogeschool in Antwerpen, België. Hoe zit dit precies?
Romy: De verpleegkunde lessen volgen wij in Vlissingen en de verloskunde lessen volgen we in Antwerpen! We moeten dus wel eens naar België toe inderdaad. De dagen zijn daar soms wel wat langer dan lesdagen in Vlissingen. Onze langste dag was van 08.00-18.00 uur en dan moet je nog 1,5 uur heen en terug reistijd erbij optellen! Maar het is het helemaal waard hoor!
We hebben de lesdagen die we in Antwerpen hadden met wat meiden gecarpoold. Omdat het zo’n unieke opleiding is, zijn er studenten uit heel Nederland die hier naartoe komen! Friesland, Groningen, de Randstad, Limburg, overal! Dus veel zitten op kamers in Vlissingen en zodoende dat we samen vanuit Vlissingen dan naar Antwerpen rijden.
Hoe is de opleiding ingedeeld?
Maaike: Jaar 1 is volledig verpleegkunde. Hierbij moet je je propedeuse halen om de combi voort te mogen zetten.
Jaar 2 is HET combi jaar. Het eerste half jaar volg je beide studies. Dus maandag woensdag vrijdag op de Hogeschool Zeeland en op dinsdag en donderdag carpoolen met meiden van de studie naar Antwerpen.
Dit is even investeren met reizen, maar het zeker waard en deze periode duurt tot en met januari. Daarna is het laatste stuk verpleegkunde.
Jaar 3 en 4 zijn volledig vroedkunde in Antwerpen. En dan studeer je af in jaar 4 als vroedvrouw. Jaar 5 is afstuderen verpleegkunde.
Qua onderwijs overlapt het soms met pathologie bijvoorbeeld, daardoor hoeven sommige lessen in Antwerpen niet te volgen en sommige stages ook niet want dat hebben we al afgerond in jaar 1. Stage in jaar 2 is nog in Nederland en jaar 3 is verplicht in Antwerpen. Jaar 4 mag je zelf regelen en zelfs naar het buitenland! Toetsen van de HZ zijn 2 keer in het jaar. En bij de AP heb je in januari een blok met ongeveer 5 tentamens en in juni ook nog een blok. Na het behalen van deze bachelor ben je echt volwaardig verloskundige en verpleegkundige en kan je als beide functies aan de slag.
Romy: Het 1e jaar is volledig verpleegkunde. Dit is precies gelijk aan de reguliere verpleegkunde opleiding op de HZ. Je leert vooral basiszorg, zoals mensen wassen, aankleden en naar het toilet brengen. In dit jaar loop je eerst een stage van 3 weken, later nog een stage van 4 weken en beiden zijn in de ouderenzorg. Voor degenen die echt de verloskunde in willen, kan dit een taai jaar zijn, maar het is wel heel interessant en ik heb veel geleerd!
Om naar het 2e jaar van de combi te mogen, moet je echt je propedeuse halen. Anders zou dit waarschijnlijk ook een wat zwaar traject zijn voor je, het is namelijk gewoon best pittig en je moet er voor de volle 100% voor gaan! Ik moet zeggen dat ik het echt niet als moeilijk heb ervaren om mijn propedeuse te halen. Ik denk dat als je je best doet en goed de lessen volgt, je al een heel eind bent.
Zoals maaike ook zegt, zijn er een aantal lessen die wij in het 1e jaar verloskunde niet hoeven bij te wonen, omdat we dit in ons 1e jaar verpleegkunde al hebben behandeld. Alsnog moet je dit in eigen tijd dan vaak wel wat opfrissen, want het is wel toetsstof!
Leerjaar 2 is het chaotische jaar om het maar zo te zeggen. Vanaf de zomervakantie tot aan de kerstvakantie zien de weken er als volgt uit:
Maandag: online; ’s ochtends AP en ’s middags HZ.
Dinsdag: les in Antwerpen
Woensdag: les in Vlissingen
Donderdag: les in Antwerpen
Vrijdag: les in Vlissingen
En dit dan met soms dagen tot 16:00, 17:00 of 18:00 uur, dus dat waren pittige weken!
Na de kerstvakantie hadden we 3 weken lang tentamens van de AP. Dit was heel druk en best heftig. Een toets niet gehaald is herkansen in de zomervakantie en dat wilde ik echt niet! Maar het is gelukkig allemaal gelukt. Na de tentamens worden de combi studenten gesplitst: de helft gaat 10 weken op stage en de andere hebben 10 weken school, daarna wordt dit omgedraaid. De 10 weken bestaan uit 5 weken ziekenhuisstage en 5 weken kraamstage of 10 weken ziekenhuisstage op de kraamafdeling, dat doet Maaike namelijk.
Leerjaar 3 en 4 zijn volledig in Antwerpen. We zeggen eind van dit schooljaar dus ook alvast een soort gedag tegen de HZ voor twee jaar! Hoe deze jaren er precies uit zien, weet ik niet. Na jaar 4 ben je afgestudeerd als vroedvrouw! Hierna kun je stoppen en als verloskundige gaan werken, of het laatste jaar afmaken. Nog één jaar waarin je vooral veel stage loopt en een paar dagen naar school terug moet. Maar voor dat extra diploma vind ik dat ene jaartje het wel waard!
Jullie worden dus eigenlijk opgeleid tot verpleegkundige in Nederland (HZ) en tot vroedvrouw/ verloskundige in België (AP Hogeschool). Mag je wel beide functies in beide landen uitoefenen na het succesvol afronden van de studie?
Maaike: Ja, het is echt een volwaardig diploma! Je mag allebei de functies uitoefenen, ook in Nederland!
Romy: Je kan inderdaad gewoon aan de slag in Nederland met dit diploma! Misschien juist wel een voordeel als je ergens gaat solliciteren en je kan laten zien dat je 2 diploma’s behaald hebt!
Na het behalen van deze bachelor ben je echt volwaardig verloskundige en verpleegkundige en kan je als beide functies aan de slag. Hebben jullie al een idee hoe jullie dat vorm willen gaan geven?
Maaike: Ik zou graag in de verloskunde wereld willen blijven. Mijn voorkeur nu gaat uit naar eerstelijns verloskundige! Toch het persoonlijke en je bent een groot deel bij heel de zwangerschap aanwezig. Verschillende casussen spreekt mij ook erg aan! Het ziekenhuis vind ik ook uitdagend door soms de complexe pathologie!
Romy: Voor nu wil ik heel graag de verloskundige kant op! Het wisselt wel heel erg bij mij. Als we dan weer een AFP les hebben bij verpleegkunde vind ik dat ook weer heel interessant. Het klinisch redeneren vind ik leuk om te doen! Maar bij verloskunde is alles (normaal gesproken) fysiologisch. De mama of baby zijn niet ziek, er komt juist nieuw leven op de wereld! Ik vind dat heel mooi. Natuurlijk kunnen er ook dingen misgaan in een zwangerschap, daarvoor is dan de verpleegkunde opleiding denk ik wel een voordeel.