Lynn zit momenteel in het eerste jaar van haar master technische geneeskunde. Ze heeft vorig jaar haar drie-jarige bachelor technische geneeskunde behaald. Ze wordt opgeleid tot technisch geneeskundige. Ze vertelt onder andere over haar bachelor en het verschil tussen Technische Geneeskunde en ‘normale geneeskunde’.
De bachelor Technische Geneeskunde heb je met goed resultaat afgerond. Wat hield de bachelor in?
De bachelor Technische Geneeskunde (TG) is een opleiding van 3 jaar die je volgt aan de Universiteit Twente of in de Randstad, maar daar noemen ze het dan Klinische Technologie. Tijdens je bachelor begin je in je eerste jaar met de basis van geneeskunde, dus anatomie, pathologie, immunologie, enzovoort. Ook leg je een goede basis op het gebied van techniek. Hierbij moet je denken aan algemene wiskundige vakken, maar ook informatie over beeldvormende technieken.
Vanaf je tweede jaar zijn staat iedere module in het teken van een systeem in het lichaam. Denk hierbij aan het spijsverteringsstelsel of het bewegingssysteem. Tijdens zo’n module doe je voor 50% gerichtere kennis op over de anatomie, fysiologie, histologie en pathologie van het systeem en leer je daarnaast voor 50% van alles over verschillende technieken die bij die discipline horen. Daarnaast koppel je de techniek iedere module met een patiëntencasus, waardoor je echt als een technisch geneeskundige leert denken.
Buiten de medische en de technische leerlijn zit er ook een leerlijn professionele ontwikkeling in. Tijdens deze leerlijn leer je vooral ook hoe je consulten moet voeren met (simulatie)patiënten. Dit vond ik altijd erg leuk. Bovendien leer je hierbij ook het doen van lichamelijk onderzoek. Verder is TG echt gericht op het doen van wetenschappelijk onderzoek en krijg je hier ook les in.
Aan het einde van de 3 jaar durende bachelor heb je als het goed is voldoende kennis opgedaan van beide richtingen en sluit je je bachelor af met een Technisch Geneeskundige Opdracht (TGO). Tijdens deze TGO werk je in groepjes van vier personen 10 weken lang aan een vraag uit de kliniek waar een technologische-innovatieve oplossing voor wordt gezocht. In mijn geval heb ik gekeken naar het maken van een fantoom voor de validatie van fluorescentie endoscopie voor patiënten met een Barrett oesofagus.
Wat is het verschil tussen Technische Geneeskunde en ‘normale’ geneeskunde?
Het verschil tussen Technische Geneeskunde en ‘normale’ geneeskunde zit hem vooral in het feit dat je bij TG echt wordt opgeleid tot ‘technische’ dokter. Je hebt als technisch geneeskundige veel meer kennis van de technieken en innovaties die spelen in het ziekenhuis en de gezondheidszorg. Zo probeer je vooral bij te dragen aan het sneller en beter diagnostiseren van ziektes of behandelingen persoonlijker en effectiever maken. Iemand die ‘normale’ geneeskunde studeert, wordt vooral opgeleid tot het stellen van diagnoses en nemen meer de pathologie als uitgangspunt. We leren dus beide vanuit een ander perspectief de geneeskunde te benaderen. De technisch geneeskunde wordt niet de behandelend arts van een patiënt (bij geneeskunde wel), maar je kunt hem/ haar meer zien als een specialist die ingeroepen wordt voor specifieke technisch-medische kennis.
De technisch geneeskundige is een zorgprofessional met expertise op deelgebieden van de geneeskunde, de technische wetenschappen en informatica. Als technisch geneeskundige richt je je op het verbeteren van diagnostiek en therapie door middel van innovatief gebruik van technologie in de zorg. Hierbij worden medische kennis en vaardigheden met expertise in moderne technologieën gecombineerd, om deze optimaal en veilig toe te passen bij de patiënt.
En hoe ben je hierbij terecht gekomen?
Tijdens mijn middelbare school periode koos ik al vrij snel de richting NG/ NT. Ik wist meteen dat ik zowel biologie als techniek erg interessant vond. Ondanks dat veel mensen om me heen geneeskunde bij mij vonden passen, wilde ik zelf meer dan dat. Ik wilde een sociaal beroep uitoefenen, iets met mensen, maar wilde daarnaast de techniek niet verliezen. Ik vond namelijk de vakken natuurkunde en wiskunde ook erg leuk.
Na veel zoeken, kon ik eigenlijk niks leuks vinden wat echt bij mij paste, tot dat ik in 6 VWO ineens ergens op het internet Technische Geneeskunde tegenkwam. Dit sprak me meteen aan, maar was wel een beetje uit de richting. Ondanks dat ben ik meteen met mijn vader naar een opendag geweest in Enschede. Zowel de campus als de studie sprake me meteen aan en ik koos er toen dus voor om selectie te gaan doen.
Technische Geneeskunde is een studie die nog niet zo lang bestaat en het beroep is nog niet in ieder ziekenhuis heel bekend. Echter merken we wel dat de afgelopen jaren veel ziekenhuizen steeds enthousiaster worden van technische geneeskundigen in het ziekenhuis en steeds meer mensen van de studie afweten.
Je zit nu in het eerste jaar van je master. Ook deze duurt weer 3 jaar. Hoe ziet de master eruit?
Tijdens het eerste jaar van de master kun je twee richtingen (tracks) kiezen. Je hebt de keuze uit de richting Sensing and Simulation en de richting Imaging and Interventions. Zelf doe ik de Imaging and Interventions richting. In deze track volg je voor 2/3 van de tijd technisch verdiepend onderwijs. Hierbij moet je denken aan vakken over radiotherapie, verschillende imaging technieken en segmenteren. Daarnaast heb je de ruimte om keuzevakken te volgen. Zelf heb ik afgelopen periode een vak gedaan over Clinical Biotechnology en ga ik me de komende periode meer verdiepen in signaalanalyse. De overige 1/3 van de tijd volg je skills onderwijs. Tijdens deze vakken leer je klinische vaardigheden, zoals injecteren, hechten, endoscopische vaardigheden en advanced live support.
Na een jaar verdiepend onderwijs te volgen ga je de laatste twee jaar TG-schappen lopen in het ziekenhuis. In het tweede jaar loop je vier keer 10 weken stage in verschillende ziekenhuizen in Nederland. In het derde jaar doe je één heel jaar een afstudeerstage in één ziekenhuis. Tijdens deze stage ga je aan de slag met een klinisch probleem en zoek je hier een technische oplossing voor. Je hebt ook de mogelijkheid om één van je TG-schappen in het buitenland te lopen. In principe word je tijdens het lopen van stage vaak gezien als een co-assisent, maar dan ook weer meer gericht op de techniek.
Wat kan je doen na het behalen van je diploma technische geneeskunde?
De technisch geneeskundige (TG) is een tijd geleden definitief opgenomen in de wet BIG. Daarmee is de technisch geneeskundige officieel erkend als zorgprofessional. Als technisch geneeskundige werk je voornamelijk in academische ziekenhuizen.
We zijn werkzaam in uiteenlopende deelgebieden van de geneeskunde, zoals bijvoorbeeld binnen afdelingen als cardiologie, chirurgie, neurologie, radiologie, nucleaire geneeskunde en de intensive care, maar ook vakgebied overstijgend, bijvoorbeeld bij 3D-planningen van operaties of kunstmatige intelligentie. De technisch geneeskundige is daarbij nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van deze afdelingen, alsook innovatietrajecten voor nieuwe technologische toepassingen. Vanwege de specifieke expertise is de TG vaak betrokken in multidisciplinaire teams.
Ondanks dat TG’ers vaak in het ziekenhuis aan de slag gaan is het ook mogelijk om het bedrijfsleven in te gaan. Je kan dan bij bedrijven zoals Siemens healthineers of Johnson & Johnson aan de slag. Hiermee focus je je meer op het ontwikkelen van nieuwe technologieën/ innovaties en geef je meer uitleg/ voorlichting aan de ziekenhuizen over hoe ze dit zouden kunnen implementeren.
Heb jij al een idee wat je zou willen doen na je afstuderen?
Zelf weet ik 100% zeker dat ik later graag in het ziekenhuis wil werken. Ondanks dat ik technische geneeskunde super leuk vind, ligt mijn passie eigenlijk bij de SUMMA. Dit is de Selectieve Utrecht Medical Master. Vorig jaar toen ik mijn Bachelor nog niet had behaald, heb ik al meegedaan aan de selectie en ben ik net niet binnengekomen. Dit motiveert mij alleen nog maar meer om dit jaar wel door de selectieprocedure te komen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik het geneeskunde aspect toch eigenlijk net wat leuker vind en wil graag mijn kennis over pathologie en diagnoses stellen verbreden. Echter wil ik het onderzoek aspect en de techniek dus niet kwijtraken wat bij de SUMMA het geval is. Hierbij word je namelijk opgeleid tot Arts-Klinisch onderzoeker.
Mocht ik niet worden toegelaten, dan blijf ik gewoon mijn master Technische Geneeskunde vervolgen. Ik hoop tijdens mijn TG-schappen meer achter mijn voorkeur voor een discipline te komen. Wel weet ik dat spoed/ acute zorg, chirurgie en OK mij erg aanspreken en zou het mij zeker leuk lijken om dat verder te ontdekken. Ik wil als technisch geneeskundige in het ziekenhuis aan de slag waar ik echt een verschil kan maken en mijn kennis kan gebruiken om de gezondheidszorg te verbeteren. Hoe dat mijn loopbaan nu precies gaat lopen vind ik nog moeilijk te voorspellen. Wel zie ik mezelf bijvoorbeeld 3 dagen in de kliniek werken en 2 dagen aan onderzoek, of net iets anders verdeeld.