In 2016 rondde Denise de opleiding tot make-up en hairstylist af. Tot 2020 heeft ze met veel plezier en passie gewerkt als haarstylist. Helaas kreeg haar vader in 2017 een ernstig ongeluk. Denise zag van dichtbij de zorg en alle afdelingen. Ze voelde zich helemaal thuis in de verpleegwereld en besloot zich om te scholen tot hbo-verpleegkundige! Als het goed is, rondt ze de opleiding binnenkort af. Alsof deze carrièreswitch nog niet genoeg was, werkt en studeert ze nu (af) op Aruba!
Je werkte hiervoor als make-up en hairstylist, maar bent nu bezig met afstuderen voor hbo verpleegkunde. Een totaal ander vak! Waarom heb je hiervoor gekozen?
Mijn moeder is secretaresse op de spoedeisende hulp en heeft vanaf jongs af aan al geroepen dat ik verpleegkundige moest worden door mijn creativiteit, oplossend vermogen en praktische blik op allerlei gebieden. Mijn ouders zijn gescheiden en als klein meisje probeerde ik altijd alle problemen op te lossen.
Toch heb ik me denk ik onbewust van deze uitspraak af proberen te zetten. Ik wilde iets gaan doen wat ik zelf had bedacht. Ik heb de opleiding make-up en hairstylist van 2012-2016 gevolgd, waar ik in deze periode ook veel stages heb gelopen, waaronder negen weken in het buitenland. Hierna ben ik direct gaan specialiseren in de richting hairstylist en ben ik van 2016-2020 werkzaam geweest als hairstylist en topstylist bij een haarsalon. Hier hield ik me onder andere bezig het haar en make up van bruiden en heb ik meegedaan met de Trendvision Awards (2018) van het kappersmerk Wella, waar ik 2e van Nederland ben geworden.
Een jaar eerder, in 2017, heeft mijn vader een eenzijdig auto ongeluk gehad waarbij hij zijn cervicale wervels had verbrijzeld en zijn bekken had gebroken. Op dat moment ben ik als dochter direct in contact gekomen met afdelingen als de intensive care, medium care en verpleegafdelingen van het Radboud Medisch Centrum en het revalidatiecentrum Maartenskliniek in Nijmegen. Dagelijks bezocht ik mijn vader en alle apparaten, slangen, handelingen en zijn haloframe vond ik maar al te interessant. Ik voelde me helemaal thuis in de verpleegwereld en kon door veel bij hem te zijn de zorg ook naar zijn wensen en behoeften afstemmen. Het zorgen voor, meekijken, meedenken en het bieden van emotionele steun heeft positief bijgedragen aan zijn herstel en onze vader-dochterband. Niet alleen dat, maar ook mijn kijk op mijn toen huidige baan en het leven, is daardoor enorm veranderd. Mijn levenservaringen hebben er voor gezorgd dat ik de keuze heb gemaakt om mijzelf om te gaan scholen van hairstylist naar verpleegkundige.
Je was aan het werk, en moest weer de schoolbanken in. Hoe was dit voor jou?
Ik heb de keuze gemaakt voor een deeltijd opleiding; hbo-verpleegkundig. Ik had mijn niveau 4 diploma gehaald vanuit mijn mbo-make up and hairstylist opleiding, dus was het voor mij eigenlijk geen twijfel dat ik naar het hbo wilde. Ook speelde natuurlijk mee dat ik fulltime als hairstylist werkte en dus ook een fulltime salaris had. Bij deeltijd begin je direct met werken en leren, waardoor je gelijk een salaris hebt, met daarnaast een studiedag op school en nog studie uren thuis.
En hoe was het studeren voor mij? Heerlijk! Ik had hier vanaf het moment dat ik mijn keuze had gemaakt enorm veel zin in. Ik heb vanuit mijn levenservaringen, liefde en passie voor de zorg bewust de keuze gemaakt om over te stappen van hairstylist (uiterlijke zorg) naar hbo-verpleegkundige. Hierdoor heb ik vanaf het begin van mijn opleiding tot aan het einde genoten van het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. Natuurlijk is het niet altijd plezier geweest, want ook ik heb af en toe wel eens de gedachte gehad: ‘Waar ben ik aan begonnen?’, maar ik denk dat dat vrij normaal is als je veel werk en studie uren maakt.
Doordat ik als hairstylist heb gewerkt heb ik veel communicatieve vaardigheden meegenomen wat mij helpt in mijn werk en omgang met cliënten. Hierdoor ontwikkel ik heel snel een vertrouwensband en heb ik een heel holistische blik op zorg ontplooid. Dit zorgt ervoor dat ik cliënten en naasten op een nieuwe manier leer kennen en deze kennis kan gebruiken om de zorgbehoeften af te stemmen.
Alsof de carrièreswitch op zich niet genoeg was, ben je halverwege je studie naar Aruba gegaan om daar te wonen en te werken in de zorg. Hoe combineer je dit met het onderwijs?
Ik denk altijd in oplossingen en mogelijkheden. Ik denk dat niks te gek is en daarmee gezegd denk ik ook dat alles wat je wil kan en mogelijk is, als je zelf maar op onderzoek uitgaat en een plan van aanpak maakt. Mijn vriend werkt bij het Korps Mariniers Nederland en kreeg een functie op Aruba. Nu moet ik zeggen dat ik dit in eerste instantie heel spannend vond, vooral omdat ik met mijn studie bezig was en niet wist wat de mogelijkheden waren. Ik ben vrij snel op onderzoek uit gegaan en mijn studieloopbaan begeleider van school heeft mij enorm gemotiveerd en geholpen. In eerste instantie kreeg ik vanuit sommige fronten van de opleiding weerstand, dit omdat internationalisering en flexibilisering op een deeltijd opleiding eigenlijk niet voorkomt. Maar doordat mijn SLB’er veel kennis hierover had en ik mezelf ook had ingelezen in de mogelijkheden, kon ik door aanpassingen, zoals een flexibele leerroute en een voltijd minor High Care, een plan van aanpak maken om de stap te gaan wagen.
Stiekem had ik, toen mijn vriend een jaar eerder al eens had gesproken over het verhuizen naar Aruba, het dr. Horacio Hospital Aruba gemaild om te vragen of ze een stageplek hadden voor een deeltijd leerling. Ja, ik ben graag goed voorbereid voordat ik een plan maak. Eigenlijk kreeg ik vrij snel reactie vanuit het ziekenhuis van Aruba en waren zij verheugd om mij te ontvangen. Als ik dit zo schrijf lijkt alles wel heel soepel te zijn verlopen.
Het online-onderwijs heb ik in LOT gevolgd, dit betekend leerwegonafhankelijke toetsing. Hierbij volg je zelf alle content die op het digitale studieplatform staat van de opleiding en lever je beroepsproducten in.
Ik zorg dat ik laagdrempelig incheck bij mijn SLB’er als ik vragen heb of om even een update te geven hoe het gaat. Voor de start van mijn onderzoek had ik wel wat weerstand. Dit demotiveerde wel in enigszins, maar ook hier was ik vastbesloten deze af te ronden op Aruba. Echter heb ik een enorm prettige onderzoekbegeleidster van school toegewezen gekregen, waardoor mijn motivatie naar 110% steeg. Ook hier zijn duidelijke afspraken over met de opleiding en zit ik soms om 6 uur in de ochtend in een teamsmeeting (door tijdsverschil). Mijn onderzoek daarentegen is heel vloeiend verlopen hier op Aruba en ik heb veel mogelijkheden gekregen die hoogstwaarschijnlijk in Nederland wat lastiger te regelen waren. Al met al heeft het wonen, leren en werken op Aruba mij veel levenslessen geleerd zoals; veel verpleegkundige zelfstandigheid en ervaring, kennis en professionaliteit over culturele verschillen in zorg en gezondheid en hoe hiermee om te gaan.
De zorg in Nederland is vergeleken met veel andere landen natuurlijk heel goed geregeld. Hoe is de zorg in Aruba?
Ik denk dat de zorg op Aruba vrij goed is. Er zijn veel Nederlandse, Belgische, Amerikaanse en andere achtergronden van zorgprofessionals. Zoals (huis)artsen, verpleegkundigen en specialisten. Op Aruba is de zorg per specialisme goed geregeld. Echter wordt er binnen de zorgketen weinig samengewerkt. De zorg is dus nog te solistisch. Dit is ook waar ik mijn onderzoek over heb gedaan. Het is lastig een zorgketen soepel te laten stromen wanneer er weerstanden worden ervaren. Samenwerking is van groot belang en op de een of andere manier moet er hier in de toekomst meer aandacht aan worden besteed in de vorm van het bewustmaken van zorgprofessionals en de bevolking.
Ik ben vanuit Nederland juist heel erg gewend om op elkaar te kunnen terugvallen in de zorg en samen te kijken naar de best mogelijke behandeling voor de patiënt. Helaas is dat lastig wanneer er geen goede samenwerking bestaat. Ook zijn de behandelingsmogelijkheden beperkt en wordt er weinig gefinancierd. Dit zorgt ervoor dat je als zorgprofessional tegen muren loopt. Maar daarvoor is het handig om creatief en oplossingsgericht te kunnen werken.
Je studeert af in Aruba. Zou je daar ook willen blijven wonen en werken? Of wil je hierna weer terug naar Nederland en hier gaan werken?
Si, ik studeer af op Aruba, hopelijk in oktober 2023. Tuurlijk hebben wij er wel eens aan gedacht om hier te blijven wonen. Het is een prachtig eiland en de mogelijkheden om te reizen vanuit hier in Zuid- en Midden-Amerika zijn fantastisch. Echter zetten we dan ook de voor en nadelen tegenover elkaar en zijn we samen tot de conclusie gekomen om naar Nederland terug te gaan. Ook omdat mijn vriend zijn functie er hier op zit hoor, anders was een tijdje extra geen straf geweest. Als je nog nooit op Aruba bent geweest, is dat zeker een aanrader met alle hagelwitte zandstranden en helderblauwe wateren. Maar onze keuze is gevallen op Nederland, en Aruba voor de vakanties; of misschien wel eens voor een korte werkperiode. Ik heb een enorme affiniteit ontwikkeld voor de acute zorg en zou me graag daarin uiteindelijk willen gaan specialiseren. Daar heb je in Nederland veel meer mogelijkheden voor.
Heb je al een idee wat je na je afstuderen zou willen doen? Heb je al een werkveld of afdeling in gedachte bijvoorbeeld?
Ik heb zeker al een richting in gedachten. Zoals ik al benoemde, heb ik een enorme affiniteit voor de acute zorg ontwikkeld. Mogelijk speelt dit mee door mijn levenservaringen, maar ook zeker met mijn minor High Care volwassenen, waarvoor ik hier op Aruba op de spoedeisende hulp heb gestaan. De dynamiek, spanning, korte lijnen met artsen en specialisten, de korte contacten met patiënten, het stressniveau en het klinisch redeneren, zorgde ervoor dat het werk in beweging en interessant bleef. Het verveelde nooit en alle ‘spannende’ indrukken vond ik alleen maar boeiend en wilde ik meer van weten. Dit heeft mijn keuze bevestigd om bij terugkomst te gaan solliciteren op een acute opname afdeling en daarna door te specialiseren naar de spoedeisende hulp.