Beroepen,  Interviews

Judith en Monique zijn als verpleegkundig specialist werkzaam binnen de borstkankerzorg: “Patiënten komen bij ons vanaf binnenkomst en blijven daarna minimaal 5 jaar bij ons in de follow up”


Judith en Monique zijn beide werkzaam als verpleegkundig specialist binnen de borstkankerzorg. Waarom hebben ze voor dit werkveld gekozen? En wat is hun rol in het behandeltraject?


Jullie zijn beide verpleegkundig specialist, werkzaam binnen de borstkankerzorg in een ziekenhuis. Wat houdt dit in?
Als verpleegkundig specialist (VS) heb je naast een hbo studie ook een aanvullende master opleiding gevolgd. Je werkt tussen het gebied van de verpleegkunde en geneeskunde in. Zo ben je voor een deel verantwoordelijk voor medische aspecten van de behandeling. Verder ben je ook voor een deel verantwoordelijk voor de verpleegkundige handelingen met betrekking tot de patiënt. Je bent de verbinder tussen cure en care en mag ook als zelfstandig behandelaar werken. 

Als VS binnen de borstkankerzorg kun je verschillend worden ingezet, wij werken vooral op het chirurgische stuk van de behandeling. Patiënten komen bij ons vanaf binnenkomst en blijven daarna minimaal 5 jaar bij ons in de follow up, wij hebben binnen dit gehele traject een rol. Hierdoor bouw je dus op alle vlakken een band op met de patiënt en fungeer je als aanspreekpunt. 

Van alle vrouwen die jaarlijks borstkanker krijgen, is 80% van de tumoren gevoelig voor deze vrouwelijke hormonen

Op ‘Antihormonologen’ (Instagram en podcast) delen jullie over hormoongevoelige borstkanker. Wat is dit precies?
Hormoongevoelige borstkanker is een kwaadaardige tumor die groeit onder invloed van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Van alle vrouwen die jaarlijks borstkanker krijgen, is 80% van de tumoren gevoelig voor deze vrouwelijke hormonen.

Er wordt in ieder geval altijd geopereerd met aanvullend dus de antihormonale therapie

Hoe ziet de behandeling van hormoongevoelige borstkanker eruit?
Dit is van veel factoren afhankelijk, en dus moeilijk in het algemeen te zeggen. Soms is een behandeling met chemotherapie geïndiceerd, maar er wordt in ieder geval altijd geopereerd met aanvullend dus de antihormonale therapie. Bestraling kan ook bij de behandeling horen.

Bij echt jonge vrouwen is de therapie vaak een combinatie van injecties en pillen. Als er wordt gekozen voor een behandeling met alleen pillen is dat iedere dag 1 pil voor de duur tussen de 5-10 jaar. Hoe lang de behandeling wordt geadviseerd, is afhankelijk van de weefseluitslagen na een operatie.

Verder wordt er altijd gekeken of vrouwen al in de overgang zijn, dus premenopauzaal of postmenopauzaal.

Ook mannen krijgen een behandeling met pillen. De bijwerking komen grotendeels neer op klachten die kunnen passen bij de overgang, denk aan opvliegers, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten.

Het is een heel afwisselende populatie met een hele mooie mix tussen psychologische en medische aspecten

Judith

Hoe zijn jullie bij dit werkveld en deze functie terechtgekomen?
Judith: Ik ben in 2007 afgestudeerd van de hbo verpleegkunde opleiding. Daarna heb ik een aantal jaar op de verpleegafdeling gewerkt waar ik snel in aanraking kwam met het verplegen van de borstkankerpatiënt. 
Toen er in 2011 een vacature kwam voor de functie tot VS in deze richting, was ik meteen gemotiveerd om de opleiding te gaan volgen en nog intensiever te gaan werken met deze patiëntengroep; een keuze waar ik nog steeds iedere dag veel voldoening uit haal. Het is een heel afwisselende populatie met een hele mooie mix tussen psychologische en medische aspecten, en snelle ontwikkelingen op het medische vlak maken dat je continue scherp moet blijven. 

Monique: voor 2017 werkte ik als anesthesiemedewerker. Ik wilde graag opnieuw studeren en merkte op de operatiekamer dat ik de meeste affiniteit met de oncologische patiënt had. De borstkankerzorg sprak me heel erg aan door de combinatie van de medische aspecten, waarin ook de ontwikkelingen heel snel gaan met daarnaast het grote stuk psychologie wat komt kijken bij de begeleiding van deze groep patiënten.

Wat is jullie rol in het behandeltraject?
Wij zien mensen gedurende het hele traject. Samen met de chirurg, maar ook alleen, doen we de eerste slecht nieuws gesprekken. We coördineren het hele chirurgische proces en als patiënten neadjuvante chemotherapie krijgen (therapie om de tumor te verkleinen), dragen we ze tijdelijk over aan onze VS collega oncologie, maar doen dan nog steeds de overkoepelende procesbewaking. We doen in het eerste jaar postoperatief de half jaarcontroles met lichamelijk onderzoek, we doen zo nodig de seroompuncties na chirurgie, en eventueel stansbiopten. Daarnaast hebben we ook een grote coördinerende rol in de wekelijkse multidisciplinaire overleggen. Dit is een kleine greep uit onze werkzaamheden!

Het is een heel lange ingrijpende behandeling die een grote impact heeft op heel veel aspecten van het leven

Om jullie kennis en ervaring te delen, zijn jullie ‘Antihormonologen’ begonnen. Wat was hier jullie drijfveer voor?
Judith en Monique: Na het schrijven van onze masterthesis over vrouwen die antihormonale therapie gebruiken, heeft het altijd onze speciale aandacht gehouden. Het is een heel lange ingrijpende behandeling die een grote impact heeft op heel veel aspecten van het leven. 

Wij stuurden eigenlijk altijd al spraakberichten naar elkaar via whatsapp. Daarnaast deelden wij de liefde voor het beluisteren van podcasts en zo is het idee geboren omd at zelf eens te gaan proberen. Gezien onze gezamenlijke interesse over dit onderwerp was het idee snel geboren. 

En zo zijn wij begonnen; best wel pionieren en er veel tijd in steken. Met gelukkig heel veel lieve mensen om ons heen die ons helpen om dit te kunnen doen. 

Wat heel mooi is, is dat je met een podcast op een laagdrempelige manier heel veel mensen kunt bereiken en ondersteunen, iets wat in een ziekenhuis toch vaak lastig is. Het is heel bijzonder hoeveel positieve reacties wij terugkrijgen van zowel patiënten als van naasten en collega’s. 
Via ons Instagram account krijgen wij veel vragen en weten we nog beter wat er leeft onder deze groep vrouwen. 

TIP: Judith en Monique hebben bespreken in hun podcast ‘Antihormonologen’ alles over hormoongevoelige borstkanker. Je kan het hier beluisteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *