Na 15 jaar binnen de evenementensector gewerkt te hebben, is Jan-Willem sinds kort verpleegkundige binnen het hartcentrum van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. En alsof dat niet genoeg was, verwacht hij volgend jaar te starten met een specialisatie! Hoe zag zijn weg naar verpleegkundige eruit? Waarom heeft hij juist voor de cardiologie gekozen? En wat zijn zijn dromen en ambities?
Na maar liefst 15 jaar heb je je werk binnen de evenementensector achter je gelaten en ben je een totaal ander pad op gegaan. Je hebt laten omscholen tot hbo-verpleegkundige! Wat was de reden van deze carrièreswitch?
Dit is altijd een leuke vraag, want ik ben mij op ander werk gaan oriënteren vanwege een behoefte aan een regelmatigere agenda.
In mijn vorige werk kwamen projecten vaak last-minute, waardoor je vrij weinig privé afspraken met zekerheid kan plannen. Het is bijvoorbeeld weleens gebeurd dat ik op een donderdag gebeld werd voor een 5-daags project in België de week erop. Nu in de zorg weet ik mijn rooster in principe 3 maanden vooruit. Natuurlijk werk ik op onregelmatige tijden, in weekenden en op feestdagen, maar dat was in de events niet anders en nu zijn mijn diensten zelfs korter. En ik heb de events niet helemaal achter mij gelaten, vanaf november ga ik 24 uur in de zorg werken en 8 uur voor mijn vorige werkgever.
Hoe zag jouw weg van je functie binnen de evenementensector naar verpleegkundige eruit?
Voor de duale opleiding van OLVG/ Hogeschool van Amsterdam ga je in dienst bij het OLVG met een 32-uurs leer(werk)contract. Dit houdt in dat je al vanaf jaar 1 op de afdelingen gaat meedraaien, oplopend tot je in het laatste jaar nog maar 1 dag in de 2 weken naar de hogeschool gaat. Gedurende de opleiding wissel je een aantal keer van afdeling. Ik heb tijdens mijn opleiding op longgeneeskunde, neurologie, vaatchirurgie en interne geneeskunde gestaan.
Deze constructie is fantastisch, omdat je veel praktijkervaring op doet en alles wat je in de praktijk tegen komt op school kan bespreken en wat je op school leert gelijk kan toepassen. Het betekent ook dat je naast die 32 uur ook nog al je studiewerk moet doen; verslagen en opdrachten schrijven, studeren voor tentamens, lesvoorbereiding enzovoort. Dit gecombineerd met een pasgeboren dochter gaf nu en dan de nodige uitdagingen.
Je hebt dit jaar je opleiding afgerond en bent nu werkzaam binnen het ‘hartcentrum’. Wat houdt dit in?
Ik ben inderdaad sinds augustus werkzaam op afdeling H3 van het hartcentrum van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Op dit moment zit ik halverwege mijn inwerkperiode, waarin ruim de tijd wordt genomen om mij bekend te maken met het specialisme en de diverse verpleegtechnische vaardigheden die hierbij horen. Na deze periode ga ik als junior verpleegkundige voorwerken voor de CCTC (cardiologie en cardiothoracale chirurgie) specialisatie waarmee ik in 2024 verwacht te starten.
Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben een hartcentrum. Een hartcentrum bestaat uit meerdere afdelingen en disciplines die nauw samenwerken voor patiënten met hartproblemen.
De afdeling waar ik werk bestaat uit drie delen.
1: Shortstay. Hier verblijven patiënten die overdag een ingreep hebben en dezelfde avond of de volgende dag weer naar huis kunnen. Dit gaat dan bijvoorbeeld over (cryo)ablaties en pacemaker plaatsingen.
2: Pre-op. Hier nemen we patiënten op die de volgende dag geopereerd worden. We geven voorlichting en nemen de anamnese af. Indien nodig worden ook diverse onderzoeken gedaan, zoals bijvoorbeeld een ECG of röntgenfoto van de thorax. Kortom: alle voorbereiding voor de operatie.
3: Flex-bedden. Hier liggen patiënten die een operatie hebben ondergaan en cardiologie patiënten met bijvoorbeeld hartfalen of endocarditis (ontsteking van het binnenste hartweefsel).
Waarom heb je voor dit specialisme gekozen?
Ik wil graag de cardiologie toevoegen aan mijn profiel van specialismen waar ik al bekend mee ben. Bij het zoeken naar vacatures kwam ook mijn huidige functie voorbij. Na een dag meelopen bleek het de perfecte invulling van mijn wensen en toekomstvisie.
Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben een hartcentrum. Een hartcentrum bestaat uit meerdere afdelingen en disciplines die nauw samenwerken voor patiënten met hartproblemen.
Hoe ziet een gemiddelde dag van jou als verpleegkundige binnen het hartcentrum eruit?
Dat verschilt per deel van de afdeling waar je staat en of je post-OK of algemene cardiologie patiënten hebt. Globaal komt wel veel overeen.
Ik begin de dienst met het inlezen in de dossiers van mijn patiënten, waarna de nachtdienst bijzonderheden overdraagt. We hebben een gezamenlijke dagstart als team zodat iedereen op de hoogte is van de werkdrukverdeling en aandachtspunten.
Hierna ga ik langs mijn patiënten voor kennismaken, controles en medicatie. Gedurende de ochtend ondersteun ik patiënten waar nodig met wassen/ aankleden en loop ik visite met de arts.
Specifieke verpleegtechnische handelingen verschillen elke dag. Van infuusmedicatie klaarmaken en toedienen tot bloedafnames en wondzorg. Op onze afdelingen maken we zelf ECG’s (hartfilmpjes), dat is wel specifiek voor de afdelingen van het hartcentrum. In principe kunnen we hier alles tegenkomen, dus wordt er gezorgd dat iedereen actueel geschoold is en blijft.
Bij de cardiologie kan het natuurlijk voorkomen dat er acute situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een hartstilstand (reanimatie). Heb jij weleens een acute situatie meegemaakt?
In deze functie nog niet, maar gedurende mijn opleiding heb ik meerdere acute situaties gehad met mijn patiënten. Ik heb één reanimatie meegemaakt, dit was echter bij iemand thuis naar aanleiding van een oproep van HartslagNu. Hier kon ik samen met mijn vrouw op reageren en de patiënt is met zelfstandige hartslag de ambulance in gegaan. Dat was wel heel bijzonder, want er zat best wat tijd tussen het moment dat het gebeurde en wij effectieve reanimatie opstartten.
Ook kan ik me juist voorstellen, dat je op een afdeling als deze, hele mooie hoogtepunten van patiënten van dichtbij meemaakt. Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven?
In de korte tijd die ik hier werk vind ik het vooral bijzonder te zien dat patiënten vrij snel na open hartchirurgie naar huis kunnen. Bijvoorbeeld een 73-jarige man die op donderdag werd geopereerd (bypass operatie) en de maandag daarop zonder dat er extra thuiszorg of iets dergelijks nodig was naar huis ging.
Als verpleegkundige kan je heel veel kanten op. Zo zijn er veel verschillende werkvelden, maar ook veel functies. Heb jij nog dromen of ambities?
Ik verwacht in 2024 met de CCTC opleiding te starten. Hierna wil ik in ieder geval een aantal jaar op deze afdeling blijven werken als gespecialiseerd verpleegkundige. Als lange termijn doel heb ik nog wel de IC staan, maar hier ga ik concreet naar kijken als ik wat jaren ervaring als gediplomeerd (gespecialiseerd) verpleegkundige heb gewerkt. Aangezien mijn vrouw in opleiding is tot huisarts denk ik er ook weleens over om verder in mijn zorgcarrière praktijkondersteuner te worden, dan kunnen we samen in een groepspraktijk werken.