Jitske (21) is nu een jaar afgestudeerd als verpleegkundige en werkzaam op de afdeling geriatrische revalidatie. Ze vertelt over haar carrière en salaris.
ALGEMEEN
- Leeftijd: 21 jaar
- Functie: mbo-verpleegkundige
- Contract: 36 uur
- Werkervaring: 1 jaar
- Afdeling/ werkplek: VVT, afdeling geriatrische revalidatie
- Diensten: onregelmatige diensten
Hoe ziet jouw carrière er tot nu toe uit?
Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende stages gelopen:
1e jaar: op een PG afdeling. Dit werd later mijn bijbaan.
2e jaar: op de afdeling somatiek en de PG afdeling
3e jaar: geriatrische revalidatie en thuiszorg
4e jaar: geriatrische revalidatie
Na mijn opleiding ben ik gaan werken op de afdeling waar ik nu werkzaam ben. Hier heb ik nooit stagegelopen.
Hiervoor werkte je met een nulurencontract als helpende op de afdeling psychogeriatrie (PG). Hoeveel verdiende je toen?
Ik verdiende 13,26 per uur. De ORT die ik ontving is lastig te zeggen, omdat ik door mijn nulurencontract geen maand hetzelfde aantal uur werkte en dus ook de ORT sterk wisselde.
Mijn stagevergoeding liep op van €6,25 naar €8,55 per uur. Daar kreeg ik verder niets bij, geen reiskostenvergoeding of ORT.
Waarom heb je gekozen om te stoppen op de PG en over te stappen naar de geriatrische revalidatie?
Ik werkte als bijbaan naast mijn opleiding op de PG, dit was iets wat ik super leuk vond. Maar de doelgroep vond ik niet afwisselend genoeg om uit te blijven voeren als fulltime mbo-verpleegkundige.
Hoe ziet een werkweek voor jou eruit?
Om aan de 36 uur te komen werk ik ongeveer 4 of 5 dagen per week. Wij werken om het weekend – als dit rooster technisch goed uitkomt.
Dit is heel afwisselend in dag- en avonddiensten. Ik werk vaak 2 tot 4 nachten per maand.
Mijn taken wisselen heel erg. Naast ADL-zorg (het stimuleren van de zelfredzaamheid tot het aanleren van handigheidjes om de zelfredzaamheid te vergroten) valt ook het voeren van MDO’s, artsenvisite en familiegesprekken onder mijn taken.
Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het revalidatieproces van 5 revalidanten. Dat houdt in dat ik wekelijks een gesprek voer, de dossiers up-to-date houd, het behandelplan maak en bespreek en het ontslag voorbereid (proefverlof, thuiszorg, uitleg enz.)
En in mijn team ben ik degene die zich bezighoudt met de werkgroep voor het ECD (elektronisch cliëntendossier). Hoe kunnen we op de beste manier werken (makkelijk en effectief) en daarbij leg ik bijna elke dag aan mijn collega’s uit hoe ze het makkelijkste met de computer en het ECD om kunnen gaan
Hoeveel verdien je nu?
Ik werk 36 uur en verdien daarmee 2100 euro netto per maand, zonder ORT. Mijn gemiddelde maandsalaris ligt rond de 2400 euro.
Ben je tevreden met dit salaris? En hoe belangrijk is salaris voor jou?
Ik ben tevreden met mijn salaris. Nu is salaris nog niet heel belangrijk voor mij. Ik woon nog thuis, dus mijn vaste lasten zijn nog laag, waardoor ik met een minder salaris ook zou rondkomen. Ik heb daarnaast ook niet echt een idee over welk salaris bij welke werkzaamheden zou moeten horen.
Is er hiernaast ook sprake van secundaire voorwaarden?
We hebben een 13e maand (eindejaarsuitkering). Daarnaast krijg ik reis- en waskostenvergoeding, wij moeten zelf de werkkleding wassen. En er zijn nog regelingen met het inwisselen van overuren voor verschillende doeleinden. Maar daar maak ik geen gebruik van.
Heb je over je salaris onderhandeld?
Nee, zoals ik eerder al benoemde zou ik niet weten hoeveel ik zou ‘horen’ te verdienen. Ik ben tevreden met dit salaris.
Let op:
ORT (onregelmatigheidstoeslag) is een toeslag dat je krijg op je loon, als je werkt op bepaalde tijdstippen, zoals in de nacht. De ORT kan verschillen per instelling en/of werkveld waarin je werkt.
Wil jij ook (anoniem) jouw verhaal en salaris delen? Stuur dan een privé berichtje op Instagram (@mediviews.nl) of mail naar in**@me*******.nl !
Foto: freepick