Beroepen,  Interviews

Aileen is verpleegkundig centralist op de meldkamer van de ambulance: “Door mijn werk kan ik mensen in nood juist helpen”

Aileen werkt als verpleegkundig centralist op de meldkamer van de ambulance. Als je een noodgeval hebt, 112 belt en aangeeft dat je een ambulance nodig hebt, kan je naar haar doorverbonden worden. Aileen moet dan op afstand een indicatie maken van de ernst van de situatie, bepalen of er een ambulance komt en of deze met spoed moet rijden.


Hoe ben je bij het idee gekomen om verpleegkundige op de meldkamer van de ambulance te worden?
Tijdens mijn opleiding gezondheid en technologie (technische HBO-V) heb ik tezamen met mijn klas een meekijk moment gehad op de meldkamer ambulance hier in Hengelo. Dit is mij altijd bijgebleven. Nadat ik een jaar gediplomeerd was, heb ikzelf een meeloopdag aangevraagd. Dit vond ik zo leuk dat ik het idee van werken op de meldkamer nooit heb losgelaten.

Hiervoor werkte je in het ziekenhuis als verpleegkundige. Waarom heb je besloten toch de overstap te maken naar de meldkamer ambulance?
Ik heb eerst een paar jaar in het ziekenhuis gewerkt op meerdere afdelingen (interne/nefrologie, traumachirurgie en vaatchirurgie/urologie). Dat ik mij als verpleegkundige wou specialiseren wist ik zeker, de vraag was alleen nog in welke richting. Ik heb zelf meeloopdagen aangevraagd bij onder andere de kraamafdeling, dialyse, kinderafdeling, meerdere intensive care’s bij verschillende ziekenhuizen en dus de meldkamer. Uiteindelijk heb ik voor de meldkamer gekozen.

Waarom heb je uiteindelijk voor de meldkamer gekozen? Wat vind je zo leuk?
Ik vind het acute erg leuk, het technische, je communicatie skills gebruiken en zorgen dat de regio goed bedekt wordt. Het is een heel dynamisch proces waarbij je steeds moet schakelen.

Het is belangrijk om rustig, maar zo snel mogelijk een kritieke situatie in beeld te krijgen

Nadat je je studie hebt afgerond, heb je nog een opleiding tot verpleegkundig centralist meldkamer ambulance gedaan. Hoe lang duurde dat en wat leerde je daar precies?
De opleiding tot verpleegkundig centralist meldkamer ambulancezorg (VCMKA) duurt ongeveer 7 maanden en vindt plaats bij de Ambulance Academie op het METS centrum in Bilthoven. De opleiding is opgedeeld in een twee delen, het aanname en het uitgifte proces. Als verpleegkundig centralist neem je telefonische meldingen aan, dit verschilt van een besteld vervoer lijn tot een 112 melding. Op school leer je hoe je methodisch je meldingen kan uitvragen. Het is belangrijk om rustig, maar zo snel mogelijk een kritieke situatie in beeld te krijgen. Je bepaalt of er een of meerdere ambulances gestuurd moeten worden of dat andere ketenpartners zoals politie, brandweer of de huisarts geschikter zijn. Je geeft meldersinstructies, dit zijn levens reddende adviezen via de telefoon, tot dat er hulp gearriveerd is. In het uitgifte proces word je geleerd hoe je zorgt voor een optimale regio dekking. Wanneer er een ambulance naar een melding wordt gestuurd, zal er daarna een lege plek zijn op de regio kaart. Door middel van voorwaardescheppend (ook wel schuiven) van ambulances zorg je ervoor dat je gebied zo optimaal mogelijk bedekt is en probeer je hiermee te zorgen dat iedereen in nood op tijd een ambulance krijgt. Dit proces is erg dynamisch, 5 minuten vooruit kijken is al lastig. Je kan namelijk nooit voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Als laatste leer je hoe je om moet gaan en wat jouw taken zijn bij een grote opschaling. Denk hierbij aan het neerstorten van een vliegtuig of een grote brand met meerdere gewonden. Tijdens de opleiding wordt theorie afgewisseld met oefencasuïstieken die in de simulatiemeldkamer worden uitgespeeld. Tijdens mijn opleiding ging ik 1 dag in de week naar school, de rest van de dagen werk je, onder supervisie van je werkbegeleiders, in de praktijk. Sinds dat ik gediplomeerd ben, werk ik ook pas echt alleen achter de meldtafel. Deze manier van opleiden gaf mij een fijn gevoel.

En hoe weet of bepaal je dan hoeveel ambulances je stuurt en of je de ambulance(s) met urgentie stuurt of niet?
Met behulp van mijn triage systeem bepaal ik of er een ambulance komt. Bij sommige inzetten met meerdere gewonden, een inzet van een helikopter of reanimaties rijden er meer dan 1 ambulance. Dit wordt per casus en na aanleiding van een situatie rapport van de bemanning bepaald.

Ik zal het gesprek dan verder vervolgen, de zorgvraag vaststellen en wanneer nodig een ambulance sturen met de bijpassende urgentie

Als iemand met een noodgeval 112 belt en aangeeft een ambulance nodig te hebben, kan diegene naar jou doorverbonden worden. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
Wanneer jij 112 belt met een mobiele telefoon, komt jouw telefoontje binnen in Driebergen. Daar wordt gevraagd of je ambulance, brandweer of politie nodig hebt en in welke plaats je bent. Ik werk zelf in de meldkamer Twente, dus mocht jij in Enschede zijn en de ambulance nodig hebben, dan word je naar mij doorgezet. Ik zal het gesprek dan verder vervolgen, de zorgvraag vaststellen en wanneer nodig een ambulance sturen met de bijpassende urgentie. Op de meldkamer in Hengelo zit ik samen met de politie en brandweer.

Bij een melding moet je op afstand in kaart weten te brengen wat er precies aan de hand is of kan zijn, zonder dat je de patiënt zelf kan zien. Hoe doe je dat?
Wanneer ik als centralist een 112 melding aanneem, zijn er standaard vragen die ik stel. Ik begin met de plaats en adres, want zonder locatie kan ik geen hulp sturen. Ik check het telefoonnummer voor als eventueel de verbinding verbroken wordt. Daarna vraag ik wat er precies is gebeurt. Tijdens dit gesprek wil ik weten of het om een man/vrouw gaat, de leeftijd en of het veilig is. Als ik deze sleutelgegevens verzameld heb, vraag ik verder uit naar de gezondheid van de patiënt. Hierbij ga ik mijn DABC veilig stellen, ik gebruik hiervoor een triage programma.
D=disabillity: Is iemand nog aanspreekbaar? Is het een reanimatie setting?
A= Airway: Is de ademweg vrij?
B= Breathing: Is iemand benauwd?
C= Circulatie: Bloed iemand? Wat is de kleur in het gezicht?
Nadat ik de DABC veilig heb gesteld, kijk ik naar een andere mogelijke ingangsklacht. Enkele voorbeelden hiervan zijn pijn op de borst, neurologische uitval of een trauma. Hier zitten nog vervolgvragen aan verbonden. Soms kom ik mede door mijn triage programma tot de conclusie dat een huisarts beter af is of advies voldoende. De melder kan ik dan bijvoorbeeld in de avond of nacht doorverbinden naar de huisartsenpost.

Ik moet het doen met de informatie die de melder mij geeft

Ook kan de melder iets misschien, mede door de paniek, anders of erger interpreteren dan het daadwerkelijk is. Hoe ga je daar mee om?
Ik moet het doen met de informatie die de melder mij geeft. Sommige mensen zijn in paniek als ze 112 bellen. Door zelf rustig te zijn, aan te geven dat je ze gaat helpen en de juiste vragen te stellen kom je vaak een heel eind. Ik heb wel eens dat de ambulance bemanning achteraf zegt dat het ging om een snee in de vinger terwijl ik dacht dat het tijdens de melding zou gaan om hevig letsel. Het is nu eenmaal zo dat mensen een situatie qua ernst anders interpreteren dan dat ik doe. 

Heb je na een melding altijd contact met de ambulanceverpleegkundigen/ bemanning die naar de melding toegingen? En krijg je achteraf wel eens te horen hoe het uiteindelijk is afgelopen?
Na een melding meldt de bemanning zich bij mij vrij via de porto. Als het een heftige of bijzondere casus is, vragen wij altijd hoe het is gegaan en wat ze aantroffen. Ik ben in dienst van ambulance oost als centralist, de chauffeurs en verpleegkundigen zijn ook in dienst van ambulance oost. We zijn gewoon collega’s binnen hetzelfde bedrijf met een andere functie.


Door mijn werk kan ik mensen in nood juist helpen

Je hoort natuurlijk vreselijke verhalen en gebeurtenissen. Kan je dat goed loslaten?
Ja, gelukkig wel! Ik bedenk altijd maar zo; die heftige situaties gebeuren hoe dan ook en daar kan ik niets aan doen. Door mijn werk kan ik mensen in nood juist helpen. 

Ook grote trauma’s of casussen waarvoor wij de helikopter oproepen blijven mij bij

Wat zijn meldingen die je niet meer zal vergeten?
Vaak zijn het de minder leuke meldingen met betrekking tot zieke kinderen. Ook grote trauma’s of casussen waarvoor wij de helikopter oproepen blijven mij bij. Toch heb je ook hele bijzondere telefoontjes van mensen die onder invloed of in de war zijn waar je achteraf weer om kan lachen, want zonder humor is het werk wel erg zwaar beladen.

Heb je wel eens gedacht om zelf als ambulanceverpleegkundige te werken?
Ik heb hier wel eens over nagedacht. Maar op dit moment zit ik goed op mijn plek bij de meldkamer. Voor het volgen van de reguliere ambulance opleiding is een IC/SEH/Anesthesie of CCU diploma met daarbij werkervaring noodzakelijk, dit heb ik niet. Op dit moment ben ik 25 jaar, wie weet wat de toekomst mij zal brengen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *