Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden. Zo heb je hormonale anticonceptiemiddelen, maar ook anticonceptiemiddelen zonder hormonen. Ook zijn er minder bekende/ gebruikelijke manieren van anticonceptie. In deze reeks behandel ik alle vormen van hormonale anticonceptie. In de zesde van deze reeks: de hormoonring.
De pil is de meest bekende en gebruikte vorm van anticonceptie. Deze behandelde ik in ‘Hormonale anticonceptie #1’. Je kan hem hier lezen! Daarnaast bestaan er nog andere hormonale anticonceptiemiddelen. Je kan hier de andere artikelen lezen, waaronder de minipil, de hormoonspiraal, het hormoonstaafje en de prikpil.
Ook bestaat er de hormoonring. In dit artikel behandel ik alle belangrijke punten hierover.
Werking en plaatsing
De hormoonring, ook wel de vaginale ring of anticonceptie-ring genoemd, is een soepele ring gemaakt van kunstof van ongeveer 5 centimeter die zelfstandig gebruikt kan worden.
De ring werkt in principe hetzelfde als de combinatiepil: je gebruikt hem drie weken en dan een week niet (stopweek). De ring geeft twee hormonen af: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen komen via de vagina in het bloed terecht.
Vervolgens blijft hij gedurende drie weken zitten. Hierna verwijder je hem gedurende zeven dagen, dan vindt de menstruatie plaats. Na zeven dagen kan zelfstandig een nieuwe ring worden ingebracht.
Invloed op de menstruatie
Meestal is het bloedverlies gedurende de stopweek minder dan voor het gebruik van de ring.
Bijwerkingen
De ring kan zorgen voor irritatie/jeuk en meer afscheiding veroorzaken.
Andere bijwerkingen zijn hetzelfde als die van de (combinatie)pil, zoals: kleine kans op misselijkheid, hoofdpijn, gewichtstoename, pijnlijke borsten, somberheid, lager libido en licht bloedverlies op dagen dat je niet menstrueert (spotting). Deze klachten verdwijnen meestal als je de ring een paar maanden hebt gebruikt.
Daarnaast is er:
– Een verhoogde kans op trombose (meer nog dan bij de pil).
– Een licht verhoogd risico op hart- en vaatziekten (groter risico als je rookt én 35 jaar of ouder bent).
– Als je migraine met aura hebt: een verhoogde kans op een beroerte.
– Een licht verhoogde kans op borstkanker, maar bij vrouwen onder de 35 jaar is dit risico heel klein.
Voor- en nadelen
+ Je hoeft niet dagelijks te denken aan het innemen van anticonceptie.
+ Als je overgeeft of diarree hebt, werkt de hormoonring nog steeds.
+ De menstruatie kan worden uitgesteld door de ring door te gebruiken (na 3 weken gelijk een nieuwe ring inbrengen, zonder stopweek te houden).
– Meestal heeft men geen last van de ring tijdens geslachtsgemeenschap, maar soms kan het zijn dat de vrouw of de man de ring wel voelt. Dan kan de ring zelfstandig verwijderd worden. Wanneer hij binnen drie uur na de geslachtsgemeenschap wordt teruggeplaatst, beschermt hij nog tegen zwangerschap.
– De ring kan, ongewenst, worden verloren. Bijvoorbeeld omdat hij uitzakt, door het verwijderen van een tampon, tijdens geslachtsgemeenschap of toiletteren (persen).
– De hormoonring geeft meer kans op trombose, meer dan de combinatiepil.
– Beschermt niet tegen soa’s.
Contra-indicaties
– Als je een groter risico op trombose hebt. Bijvoorbeeld als je een keer een trombosebeen of longembolie hebt gehad. Of als trombose vaak in je familie voorkomt.
– Als je een ziekte van je hart of bloedvaten hebt (gehad). Bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte.
– Als je een groot risico hebt op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld als je rookt en ouder bent dan 35 jaar.
– Als je borstkanker hebt of hebt gehad.
– Als je bepaalde medicatie gebruikt, bijvoorbeeld tegen epilepsie.
– Als je migraine met aura hebt en rookt (meer kans op een beroerte).
– Als je diabetes hebt met steeds een hoge bloedsuiker of gezondheidsproblemen.
– Als borstkanker in de familie voorkomt, of als je een fout in gen BRCA1 of BRCA2 hebt -> overleg dan met je huisarts over het gebruik van de prikpil. Dit kan namelijk een reden zijn om te kiezen voor een andere anticonceptiemethode.
Betrouwbaarheid
De kans op zwangerschap is minder dan 0,5% (5 op de 1000 vrouwen).
Kinderwens
Na het stoppen met de ring kan je kan direct bij de eerste eisprong bevrucht raken en zwanger worden.
Na bevalling
Na een bevalling wordt aangeraden te wachten tot de eerste menstruatie, voordat gestart wordt met de ring. Als er voor die tijd geslachtsgemeenschap is geweest, moet een zwangerschap worden uitgesloten.
Borstvoeding
Bij het geven van borstvoeding wordt het gebruik van de ring afgeraden. Gedurende de eerste zes maanden na de bevalling vermindert het gebruik van een combinatiemethode (progestageen + oestrogeen), zoals in dit geval, mogelijk de hoeveelheid en de kwaliteit van de moedermelk en daardoor zou de gezondheid van de baby schade kunnen ondervinden. Het effect op de gezondheid van de baby bij gebruik van een combinatiemethode meer dan zes maanden na de bevalling is nog niet geheel duidelijk.
Overgang
Mocht je niet meer menstrueren door het gebruik van de prikpil, kan hiermee gestopt worden op je op je 52e. Bij de meeste vrouwen is de menstruatie dan namelijk al gestopt. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
Ervaring
Marieke (34): “Ik heb de nuvaring denk ik ongeveer een jaar of 5 gebruikt (tussen 23e en 28e), en ik was er erg tevreden over. Ik had minder bijwerkingen dan van de (combinatie)pil. Ik ringde vaak door zonder stopweek en ook dit ging helemaal prima. Het eerste jaar bracht ik de ring vaak in met een aplicator. Later gewoon met de vingers. Tijdens geslachtsgemeenschap heb ik nooit last gehad van de ring.
Bij de pil had ik veel neerslachtige gevoelens. Dit was bij de nuvaring veel minder. Alleen bij beide waren de stopweken nog wel vervelend omdat ik dan veranderde in een huilerige heks, haha. Vandaar dat ik vaak doorslikte/ringde. Wel moet ik erbij vermelden dat ik ook een SSRI gebruik en ik dus wel aanleg heb om wat neerslachtig te zijn.
De reden dat ik hem nu niet meer gebruik, is dat hij door mijn twee zwangerschappen niet meer op zijn plek blijft zitten en uitzakt. Een nadeel vind ik dat ze maar per 3 verstrekt worden en dat je telkens een recept nodig hebt.”
DISCLAIMER:
De informatie in dit artikel is puur informatief. Neem bij klachten, vragen of het inwinnen van medisch advies contact op met je eigen (huis)arts.