Beroepen

Vera is SEH verpleegkundige: “Ik zocht meer chaos, uitdaging en kennis”

Vera is spoedeisende hulp (SEH) verpleegkundige. Ze krijgt dus vaak te maken met acute situaties. Hoe houdt ze haar hoofd dan koel? En wat trekt haar zo aan de acute zorg?


Het werken op de SEH is veel acute zorg. Wat trekt jou zo aan dat soort zorg?
Binnen mijn werk op de acute zorg trekt de samenwerking met de verschillende disciplines me het meeste aan. Een patiënt komt binnen via de ambulance, de huisarts of de specialist en daar begint de puzzel. Soms is het ‘chaos’. En om orde te creëren in die chaos samen vind ik het allerleukste. 

Als SEH verpleegkundige moet je je hoofd koel weten te houden bij acute situaties. Hoe doe je dat?
Door je vast te houden aan verschillende methodes, zoals de ABCDE-methodiek. Ik weet dat wanneer ik die aanhoud, ik in principe niks kan missen bij de opvang van een patiënt. En ik weet dat ik nooit alleen ben. Je staat er met je team, altijd! 

Ook komen er vaak gevallen met ernstig trauma binnen, wat me wel heftig lijkt om te zien. Heb jij daar wel eens last van?
Tijdens de opleiding werd wel eens gezegd dat we werden opgeleid tot professionele ramptoeristen. En ik denk stiekem dat dat wel een beetje zo is. Hoe erger het letsel, hoe meer euforie onder de SEH-verpleegkundigen. Dus last heb ik er niet van; ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan!

Het meeste impact maakt toch nog wel de ernstig zieke patiënten, waarvoor je weinig kunt betekenen

Wat is het heftigste wat je hebt gezien of meegemaakt op de SEH?
De meeste impact maakt toch nog wel de ernstig zieke patiënten, waarvoor je nog weinig kunt betekenen. Je wilt toch altijd graag een oplossing. Als die uitblijft, maakt dat toch wel indruk. Zo had ik vorig jaar een casus met een patiënt die de groene knolamaniet (giftige paddenstoel) gegeten had. In no-time werd deze man doodziek. Er was een enorme schade aan zijn lever. Het enige wat deze man nog zou kunnen redden was een levertransplantatie, maar dan wel direct.

Om SEH verpleegkundige te worden, moet je na de studie verpleegkunde een specialisatie opleiding doen. Hoe lang duurt die? En wat leer je daar allemaal?
De opleiding leert je om de zorg voor patiënten op de SEH te organiseren en te coördineren. Het is breed, hectisch, technisch en heel divers. Vanwege de vele uiteenlopende problemen en klachten die je tegenkomt op de SEH, is klinisch redeneren één van de belangrijkste items. Je leert parameters volgens een vaste systematiek te ordenen en te interpreteren. Je doet veel scenariotraining en past dat wat je op school leert direct toe in de praktijk. De opleiding duurt 15 maanden. Tijdens de opleiding loop je ook stages op de IC, CCU, kinderafdeling, OK en ambulance. 

Het draait regelmatig om de opvang van acute patiënten na bijvoorbeeld een reanimatie, beroerte of een trauma

Je hebt dus ook een kijkje kunnen nemen op andere afdelingen waar acute zorg een grote rol speelt. Wat maakt, voor jou, de SEH een leukere afdeling om te werken dan bijvoorbeeld op de ambulance of op de IC?
De hoge turn over, het niet weten wat de dag gaat brengen en wat voor patiënten er zullen komen. Het draait regelmatig om de opvang van acute patiënten na bijvoorbeeld een reanimatie, beroerte of een trauma. Als team sta je dan paraat om de ernst in te schatten en diagnostiek in te zetten. De zorg voor een patiënt is kortdurend; gemiddeld 4 uur. Het leuke van beide afdelingen, dus ook van de IC, is het klinisch redeneren; de relaties kunnen leggen tussen het ziektebeeld, de oorzaak, de behandeling en de te verwachten complicaties. Ik sta er ook nog steeds voor open om in de toekomst eventueel nog op de ambulance te gaan werken. Voor nu vind ik dat nog te vroeg. Ik wil graag meer ervaren zijn.

Hiervoor heb je de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige gedaan. Hoe vond je het werk als kinderverpleegkundige?
Ook dat was een prachtig beroep. Dat vind ik nog steeds! Misschien dat ik in de toekomst wel een combinatie van deze twee functies ga doen. Deze mogelijkheid ontstaat nu binnen de organisatie namelijk; 3 maanden SEH, 3 maanden kinderafdeling. Het grote verschil is dat je op de kinderafdeling veel langer contact hebt met je patiëntje en zijn/haar ouders. Er ontstaat een band. Dat is heel waardevol. 

Ik zocht meer chaos, uitdaging en kennis

En waarom heb je de overstap gemaakt van kinderverpleegkundige naar SEH verpleegkundige?
Ik was op zoek naar meer chaos, uitdaging en kennis. Ik heb nog een dag meegelopen op de kinder-IC in het UMCG, maar dat was totaal niet mijn ding. Daarna heb ik een dag meegelopen op de SEH in Emmen. En daar lag wat ik zocht. Ik ben nog elke dag blij met deze keuze en heb elke dag plezier in mijn werk.

Bij de IC krijg je ook te maken met heftige casussen en acute zorg. Waarom was de IC toch niet jouw ding denk je?
De focus op de IC ligt veel meer op het bewaken en ondersteunen van de vitale functies. Het is langdurige zorg en vereist veel begeleiding van de ernstig zieke patiënt. Daarnaast is het heel technisch. De langdurige zorg lijkt toch minder mijn ding te zijn, ook het technische gedeelte spreekt me minder aan. 

Je hebt eerst de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige gedaan en nu ook de vervolgopleiding tot SEH verpleegkundige. Dit is niet verplicht om te doen. Toch heb jij ervoor gekozen om dit wel te doen. Wat vind jij de meerwaarde van het doen van de vervolgopleiding(en)?
Ik ben best wel een perfectionist en wil het liefste zoveel mogelijk kunnen en weten. En daardoor kun je een functie uitvoeren met wat meer verantwoordelijkheid en uitdaging; je blijft nadenken, vervalt niet snel in routines en je kunt eventueel ook afwijken van protocollen en richtlijnen zolang je dat maar kan verantwoorden. Op dit moment doe ik nog de HBO-V. En daar sturen ze ook heel erg aan op dat laatste. Zelf nadenken, zelf kennis blijven vergaren. Dat vind ik leuk! En belangrijk! Specialiseren houdt je werk interessant.

Je bent iemand die houdt van uitdaging. Je hebt 2 specialisatie opleidingen gedaan en bent nu bezig met hbo verpleegkunde. Heb je nog plannen of ambities voor in de toekomst?
Er is zoveel leuks te leren en te doen. Ik overweeg om na de HBO-V de opleiding tot physician assistant of verpleegkundig specialist te volgen. Het liefst op de SEH of kinderafdeling. Mocht ik over 2,5 jaar anders over denken, dan hoop ik de HBO-V afgerond te hebben, dan is de kans groot dat ik kies voor de functie als ambulanceverpleegkundige. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *