Beroepen

Don is recovery verpleegkundige: “Hier verleen je korte, maar intensieve zorg aan allerlei verschillende patiënten”

Don is recovery verpleegkundige in het ziekenhuis. Als recovery verpleegkundige verleen je pre- en postoperatieve zorg aan patiënten. Hoe word je recovery verpleegkundige? En wat doet een recovery verpleegkundige allemaal?


Hier verleen je korte, maar intensieve zorg aan allerlei verschillende patiënten

Als recovery verpleegkundige werk je op de uitslaapkamer. Daar worden mensen wakker uit hun narcose. Waarom heb je voor deze afdeling gekozen?
Nadat ik jarenlang op de verpleegafdeling kort verblijf/ low care chirurgie had gewerkt, was ik toe aan meer uitdaging. Kort verblijf is een afdeling met veel verschillende (snijdende) specialismen en een hoge turn-over. Ik zocht een afdeling met meer complexiteit, maar die wel de verschillende snijdende specialismen en hoge turn-over zou behouden. Dan is de recovery de perfecte plek. Hier verleen je korte, maar intensieve zorg aan allerlei verschillende patiënten, dat maakt het werken op een recovery ontzettend leuk!

Hoe ben je recovery verpleegkundige geworden?
De recovery opleiding duurt 13 maanden. Ik ben begonnen met 2 maanden voorwerken, zodat ik al de nodige bagage aan boord had om te beginnen aan de opleiding. De opleiding is ingedeeld in 2 leerperiodes; de zogenaamde ‘laag complexe zorg’ periode en de ‘hoog complexe zorg’. In leerperiode 1 was het voornamelijk het voorbereiden van de patiënten op de holding en het verkoeveren van gezonde patiënten na een relatief kleine ingreep. Leerperiode 2 bestaat uit het verkoeveren van patiënten na een grotere complexere operatie en patiënten met bijvoorbeeld een pulmonale of cardiale voorgeschiedenis. Tijdens de recovery opleiding ga je de verdiepingsslag maken in onderwerpen als respiratie, circulatie, acute zorg en (kinder)anesthesie. In de verpleegkunde opleiding leer je met name de basis, nu ga je echt de verdieping in! 

Als recovery verpleegkundige hebben we verschillende taken

Wat doe je precies als recovery verpleegkundige?
Als recovery verpleegkundige hebben we verschillende taken. Op de Holding bereiden we de patiënten voor; we registeren de vitale functies, prikken het infuus en assisteren bij spinale, epidurale en loco-regionale anesthesie. Op de recovery bewaken we patiënten na de operatie, totdat ze stabiel genoeg zijn om weer naar de verpleegafdeling te gaan; we bewaken de monitor, zorgen voor adequate pijnstilling en we geven natuurlijk de razend populaire waterijsjes! Ook verzorgen we samen met de anesthesioloog de ruggenprikken bij zwangeren en bij traumapatiënten. Een aantal ochtenden per week hebben we een kinderprogramma van de KNO, waar we onze kleinste patiëntjes bewaken. Twee keer per week staan we bij de elektroshocktherapie (ECT) om psychiatrische aandoeningen te behandelen. Daarnaast werken we ook op de sedatie, waar verschillende poliklinische ingrepen worden verricht, denk aan Maag-darm onderzoeken, de longbehandelkamer, kleine urologische en gynaecologische ingrepen en cardioversies.

Na de uitslaapkamer gaan de patiënten weer naar de verpleegafdeling. Wanneer mag een patiënt weer naar de verpleegafdeling?
Als de patiënt stabiel genoeg is om weer naar de afdeling te gaan. Dus qua vitale functies; bloeddruk, hartritme en saturatie, en klinisch beeld. De pijn moet acceptabel zijn en de patiënt moet goed wakker zijn. Voor verschillende ingrepen staat een bepaalde verkoevertijd, denk aan een carotis- of een schildklieroperatie. Patiënten die longoperaties, Bricker operaties of grote vaatoperaties hebben ondergaan blijven 24 uur op de recovery. 

Misselijkheid komt wel het vaakst voor, maar daar hebben we gelukkig goede medicatie tegen!

Ik kan me ook voorstellen dat je soms heftige dingen ziet of mee maakt. Bijvoorbeeld patiënten aan de beademing, extreme misselijkheid, hallucinaties of met heftige wonden. Heb jij wel eens zoiets meegemaakt?
Dat maken we zeker mee. Misselijkheid komt wel het vaakst voor, maar daar hebben we gelukkig goede medicatie tegen! Sommige patiënten worden nabeademt op de recovery als ze nog niet stabiel genoeg zijn om te detuberen. Soms zien mensen de krokodillen tegen de muur omhoog lopen, dat komt door de Esketamine die ze hebben gehad. Daarvan kunnen patiënten echt gaan hallucineren. Voor sommige mensen is dat erg beangstigend, maar het brengt ook vaak de leukste uitspraken met zich mee! 

Er gebeuren ook veel leuke en goede dingen en dat mag zeker gedeeld worden!

Zoals je al aangaf, maak je veel leuke momenten mee die je ook deelt op Twitter. Wat is het grappigste dat je hebt meegemaakt?
Ik probeer vaak de leukste momenten te delen op Twitter, omdat het ziekenhuis niet alleen maar eng is. Er gebeuren ook veel leuke en goede dingen en dat mag zeker gedeeld worden! Het leukste vond ik een jongetje dat aan zijn oor geholpen werd en zijn knuffelbeer had meegenomen. Ik moest de beer ook helemaal aansluiten, bloeddruk meten bij de beer, hartfilmpje maken van de beer, infuus prikken bij de beer en een pleister op het oor van de beer plakken. Ik ben drukker geweest met de beer, dan met het jongetje zelf. Hij vond het zo spannend dat hij moest huilen na het infuus prikken, maar dat mocht ik niet tegen zijn vriendinnetje zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *