Beroepen,  Interviews

Miriam is remissiecoach: “Ondersteuning bij leefstijl, voeding, beweging en mentale gezondheid om vitaliteit en balans te versterken is één van mijn specialisaties”


Miriam biedt begeleiding aan vrouwen en jongeren bij herstel, leefstijl en mentale gezondheid om balans en veerkracht terug te vinden na kanker of een zware periode. Door haar werk als oncologieverpleegkundige zag ze hoe belangrijk goede nazorg is.


Soms wordt nog gedacht dat als iemand genezen is van kanker, het allemaal voorbij is. Helaas hebben veel mensen last van de gevolgen van kanker en behandelingen. Wat zijn de grootste uitdagingen die vrouwen na kanker ervaren in hun herstelproces?
De grootste uitdagingen zijn vermoeidheid, het oppakken van het dagelijkse leven zoals werk gecombineerd met gezinsleven en sociale leven, en daarbij het goed omgaan met de (vaak nog beperkte energie) die ze hebben. Het opbouwen daarvan is ook vaak lastig. Ik heb het vaak over het opladen van je batterij. Je telefoon is ook niet in één keer op groen, die wordt ook stapsgewijs opgeladen, zo eigenlijk ook je eigen lichaam. Je komt uit rood, en wilt graag naar groen, maar dat kan niet altijd in één keer, hoewel we dat graag willen..

Andere onderwerpen waar veel behoefte is aan ondersteuning zijn rust en slaap/ ontspanning, beweging en voeding.

In mijn coach gesprekken neem ik deze onderwerpen altijd mee. Ze hebben allemaal invloed op elkaar – gezonde voeding heeft invloed op je energieniveau, voldoende rust ook enzovoort. Het één staat niet los van het ander. 

Ondersteuning bij leefstijl, voeding, beweging en mentale gezondheid om vitaliteit en balans te versterken is één van mijn specialisaties

Wat kan jij voor hen betekenen?
Ik maak vaak gebruik van het gespreksmodel van Positieve gezondheid, een mooi instrument om te gebruiken.

Positieve gezondheid is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Het accent ligt niet op de ziekte maar op de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenis geeft. Van daaruit heb ik daar een gesprek over. Dan komt dus vanzelf naar voren wat voor hen het belangrijkste onderwerp is om aandacht aan te besteden.
Ondersteuning bij leefstijl, voeding, beweging en mentale gezondheid om vitaliteit en balans te versterken is één van mijn specialisaties.

Hoe kunnen mensen bij jou terechtkomen?
Ik kan door de mensen zelf benaderd worden voor het maken van een afspraak. Een verwijzing is niet nodig.

Coaching wordt niet standaard door de verzekering vergoed. Werkgevers hebben mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de kosten, dat geef ik vaak zelf aan. Mijn ervaring is dat mensen het niet altijd een probleem vinden om deze kosten zelf te betalen, als ze maar wel weten wat ze kwijt zijn, en voor hoe lang.

Ik geef ook aan dat het bij mij mogelijk is om in termijnen te betalen. Voor sommige mensen zijn één of twee gesprekken voldoende. Gemiddeld heb ik 5-7 gesprekken bij een coach traject. Alles is goed. 

Jongeren willen niet altijd alleen maar praten, maar juist bezig zijn helpt ze om emoties kwijt te kunnen

Naast vrouwen begeleid je ook jongeren die worstelen met de ziekte van een ouder. Hoe help je hen om te gaan met de ziekte van een ouder?
Ik maak gebruik van verschillende  methoden, altijd afgestemd op de ander. Ook met jongeren werk ik met het instrument van Positieve gezondheid, maar daarnaast ook veelal met creatieve opdrachten zodat ze uit hun hoofd komen en meer bij hun gevoel. Jongeren willen niet altijd alleen maar praten, maar juist bezig zijn helpt ze om emoties kwijt te kunnen. Dat verschilt ook niet altijd van volwassenen, ook daarbij geldt dat het afgestemd is op de behoefte van de ander. De ene persoon is een prater de ander juist niet en wil graag creatief bezig zijn, alles is goed.

Soms hebben ze juist net dat ene zetje nodig die jij ze kunt geven

Wat zou je willen dat meer mensen wisten over leven na kanker?
Ik heb het altijd over de volgende twee dingen: de behandelfase en herstelfase. Als je weet dat er na een intensieve behandelperiode ook tijd nodig is, voor je herstel, ben je voorbereid op het feit dat dat dus tijd kost en dat dit normaal is. Dat benoemen geeft vaak inzicht en een bepaalde rust. Van daaruit kun je in gesprek gaan over wat nodig is, en dan kom je tot mooie stappen. 

Verder vind ik het belangrijk om te noemen dat in zo’n periode van herstel, ondersteuning krijgen van bijvoorbeeld een coach, heel waardevol kan zijn. En dat een begeleiding van een coach ook heel mooi passend kan zijn ter overbrugging naar bijvoorbeeld psychologische hulp als er sprake is van een wachtlijst. Voor mensen is het waardevol dat er in die overbruggingsperiode wel iemand is die met ze meedenkt en helpt om kleine stappen te maken ter verbetering, soms hebben ze juist net dat ene zetje nodig die jij ze kunt geven. Hoe mooi is dat!

Er zijn vele mooie vormen van ondersteuning en begeleiding. Laten we daarin als professionals ook meer de samenwerking opzoeken. 

Hulp vragen is geen zwakte, maar juist krachtig!

En als laatste: wat is jouw boodschap of tip aan mensen die in hun herstelperiode na kanker zitten?
Kijk welke behoefte jij nodig hebt aan ondersteuning. Hulp vragen is geen zwakte, maar juist krachtig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *