Joep kwam in aanraking met de ouderenzorg toen hij geen stageplaats kon vinden en terechtkwam bij een organisatie die bustripjes organiseert voor ouderen. Hier was ook altijd een verzorgende bij aanwezig voor de ouderen. Dit inspireerde hem. Hij kwam bij de opleiding specifieke doelgroepen uit, maar merkte bij een stage op een afdeling voor ouderen met dementie dat hij het zorgen heel leuk vond en besloot toen de opleiding tot verzorgende IG te gaan volgen. Nu werkt hij als verzorgende IG op een PG afdeling.
Hoe zag jouw weg naar verzorgende in de ouderenzorg er uit?
Toen ik achttien was deed ik de opleiding tot verkoper reizen. Ik kon geen stageplaats vinden en moest toen stagelopen bij een organisatie die bustripjes organiseert voor ouderen. Hier moest ik die dagjes weg organiseren en ook daadwerkelijk uitvoeren als een soort reisbegeleiding. Op die dagen ging er ook altijd een verzorgende mee voor als de ouderen zorg nodig hadden. Dit inspireerde mij, want ik vond het contact met de ouderen super leuk. Dit heeft me aan het denken gezet, gaan oriënteren en ben uiteindelijk bij de opleiding specifieke doelgroepen gekomen. Deze heb ik twee jaar gevolgd en toen ik stageliep op een afdeling voor ouderen met dementie vond ik het zorg gedeelte super leuk. Ik werd toen al zo opgeleid dat je als activiteitenbegeleider ook een deel zorg mee moest doen. Dit deel vond ik dus leuker dan de activiteiten zelf, dus ben ik de opleiding verzorgende IG gaan doen.
Toen ik door mijn stage in contact kwam met ouderen had ik meteen de feeling dat dit iets voor mij zou zijn
Als verzorgende kan je op plekken werken. Waarom heb je voor de ouderenzorg gekozen?
Ik heb vanaf vroeger af aan altijd een hele goede band gehad met mijn opa’s & oma’s. Toen ik door mijn stage in contact kwam met ouderen had ik meteen de feeling dat dit iets voor mij zou zijn.
Binnen de ouderenzorg zijn er verschillende afdelingen. Op wat voor afdeling werk jij?
Ik werk op een PG afdeling. Dit staat voor psychogeriatrie en is een afdeling specifiek voor ouderen met dementie.
Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Wij hebben op de afdeling 27 bewoners. Wij starten de dag met 5 collega’s op. Je helpt ongeveer 7 bewoners per persoon, omdat je ook sommige bewoners met zijn tweeën moet helpen. In de ochtend spreken we af wie de medicatie deelt. Meestal zijn we tussen 10:00 uur en 11:00 uur klaar met de zorg. De bewoners gaan dan eten en wij gaan in de tussentijd nog een kopje koffie drinken. Dan is het per dag verschillend wat er te doen is, zoals een arstenvisite, een afspraak met iemand van het kernteam – bijvoorbeeld de psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut of specialist ouderengeneeskunde – of andere afspraken. We helpen altijd met de lunch en wanneer de bewoners gegeten hebben gaan we zelf eten. In de middag gaan enkele bewoners op bed liggen en een aantal worden naar het toilet gebracht.
Hoewel de ouderenzorg heel mooie en waardevolle kanten heeft, heeft het ook verdrietige en heftige aspecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderen waar geen familie langskomt, bepaalde ziektebeelden en overlijden. Hoe ga je hier mee om?
Voor mij is het het altijd lastig om te zien wanneer ouderen eenzaam zijn. Familie die niet op bezoek komt, maar wel op het moment wanneer er iets te halen valt (denk hierbij aan een erfenis). Natuurlijk mag je nooit oordelen over dit soort situaties, maar dit vind ik altijd wel lastig. Met het overlijden van bewoners kan ik door de jaren heen beter omgaan. Dit omdat ik probeer te denken dat de bewoners die op een PG afdeling wonen hier het liefst niet zouden willen zijn. Als je aan de bewoners zou vragen ben je liever hier of thuis, dan zeggen ze denk ik allemaal thuis. Dus ik gun het ze om te overlijden en rust te vinden. Natuurlijk is het verdrietig, maar zo kan ik er wel beter mee omgaan.
Wat zijn in jouw ogen juist de mooie kanten van het werken in de ouderenzorg? Wat zijn momenten of aspecten die je bijblijven?
De geluksmomentjes. Je bewoners mooi aankleden door samen kleding uit te kiezen. Tijdens je avonddienst je bewoner lekker instoppen in bed en een aai over de bol geven. Daar haal ik zoveel voldoening uit!
Het doel van mijn account is om de op zorg op een leuke, positieve maar realistische manier op de kaart te zetten
Je bent ook actief op Instagram onder @broederjoep. Hier deel je meer over je werk in de zorg. Wat is je doel met dit account?
Het doel van mijn account is om de op zorg op een leuke, positieve maar realistische manier op de kaart te zetten. De zorg ik vaak negatief in het nieuws wat het voor mij een uitdaging maakt om die negativiteit om te zetten naar iets positiefs met humor. Het vermaken van diegene die in de zorg werken (en die niet in de zorg werken) en het motiveren van mensen om te starten met een opleiding in de zorg is voor mij ook geweldig!
TIP!
Gisteren, 10 april, maakte Joep bekend dat er een boek uitkomt met zijn verhalen als verzorgende op een afdeling met ouderen met dementie. Zijn boek komt 27 mei 2025 uit, maar is nu al hier te pre-orderen!