Beroepen,  Interviews

Sandra is praktijkondersteuner ouderen: “Als POH heb je eigen spreekuren en huisbezoeken”

Sandra werkt als praktijkondersteuner (POH) ouderen in een huisartsenpraktijk. Ze heeft hiervoor verschillende functies in de zorg gehad, maar waarom heeft ze uiteindelijk voor dit beroep gekozen? Wat doet een POH-ouderen? En wat voor klachten en ziektebeelden komt ze tegen in haar werk?


Er bestaan twee soorten praktijkondersteuners: somatiek en GGZ. Waarom heb voor de somatiek gekozen?
Er bestaat er zelfs nog 1; de POH-ouderen, eigenlijk een soort van onderdeel van de POH-somatiek, maar het omvat nog meer dan somatiek alleen. Het is een heel multidisciplinair vakgebied, want je hebt naast de kwetsbare oudere ook te maken met familie, wijkverpleging, verzorgenden, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, specialisten oudergeneeskunde, apothekers en soms nog meer. Soms zit er ook een deel GGZ bij, maar ik overleg altijd met de POH-GGZ wie deze oudere gaat volgen.
In eerste instantie heb ik gewerkt als POH-somatiek, maar omdat binnen de praktijk behoefte was aan een POH-ouderen ben ik daar scholing voor gaan volgen. Er zitten heel veel raakvlakken in. Zo doe ik bij alle 75-plussers de jaarcontroles voor diabetes, cardiovasculair risicomanagement en osteoporose, zodat ik ook zie wanneer een oudere cognitief achteruit gaat. Patiënten kennen mij dan al goed, en ik ben voor hen een vertrouwd gezicht. Dus ik doe ook zeker nog POH-somatiek werkzaamheden.

En hoe zag die scholing eruit?
Ik heb de opleiding ouderenzorg in de huisartspraktijk gedaan bij Avans. Dat was een opleiding van een jaar, waar je leert over veel voorkomende ziektebeelden bij ouderen, maar ook hoe je familiegesprekken doet. Je maakt de sociale kaart van de stad waar je werkt en je leert hoe je ouderen kunt toetsen op kwetsbaarheid of op cognitieve achteruitgang.

Wanneer komen mensen bij jou als POH-ouderen?
Alle mensen met diabetes, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, COPD/ astma en osteoporose en mensen met een hart- en vaataandoening (zoals bijvoorbeeld een infarct) worden op ons spreekuur geplaatst. Sinds kort ook mensen met hartfalen. Ook zijn er mensen die we preventief zien, omdat hart- en vaatziekten in de familie voorkomt, of bij osteoporose na een fractuur bij iemand na het 50e levensjaar.

Als POH heb je eigen spreekuren en huisbezoeken

Wat doe je als POH-ouderen?
Als POH heb je eigen spreekuren en huisbezoeken waarin je controles doet, zoals het meten van de bloeddruk, lengte en gewicht. Ook doe je onderzoekjes, zoals voetonderzoek, dopler, enkel/armindex, ECG en holter. Daarnaast bespreek je labuitslagen, maar geeft vooral ook veel (leefstijl)advies of verwijst mensen door naar diëtiste, podotherapeut of andere specialist.

Je hebt hiervoor in het ziekenhuis op verschillende afdelingen gewerkt. Waarom heb je de overstap gemaakt naar dit beroep?
Het gevoel waarmee ik ooit als inservice-verpleegkundige ben gestart in het ziekenhuis, namelijk er zijn voor de patiënt, was na bijna 12,5 jaar meer de zorg voor de dossiers, verpleegplannen enzovoort, dan echt tijd voor de patiënt. Ik ben toen een tijdje zoekende geweest, heb een half jaar in de thuiszorg gewerkt, maar daar werk je veel alleen en ik ben toch meer een teamplayer. Ook heb ik op de huisartsenpost gewerkt, en via daar ben ik aan een baan in de huisartspraktijk gekomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *