Gastblogs

Josca: “Met mijn ervaring op het gebied van trauma’s en heling wil ik andere mensen gaan helpen weer in hun eigen kracht te komen”


Josca ging zo’n vier jaar geleden met klachten van herbelevingen, nachtmerries en dissociatie naar de huisarts. Uiteindelijk kwam er de diagnose (C)PTSS uit; complexe posttraumatische stressstoornis. Ze vertelt over haar intensieve behandeltraject en hoe het nu met haar gaat.


Leren leven met (C)PTSS

Huisarts
Zo’n vier jaar geleden besloot ik naar de huisarts te gaan omdat ik behoorlijk last had van herbelevingen, nachtmerries en dissociatie. Ik wist toen nog niet dat ik later de diagnose (C)PTSS (complexe posttraumatische stressstoornis) en Dysthymie (persisterende depressieve stoornis) zou krijgen. Destijds was ik eigenlijk nog niet zo bekend met deze termen, ik dacht zelf meer aan overspannenheid of een burn-out, alhoewel de heftigheid van mijn klachten ook iets anders vertelde. Ik werd doorverwezen naar een psycholoog en plande een intake in.

Ik voelde me aan mijn lot overgelaten

Psycholoog
Na deze emotioneel zware intake, werd er al vrij snel aangegeven dat er een diagnose (C)PTSS is en dat zij mij niet konden behandelen in verband met trauma’s die zijn ontstaan als rond 6-jarige leeftijd en de op latere leeftijd ontstane trauma’s door emotionele verwaarlozing en geweld.

De persisterende depressieve stoornis en de meervoudige aard van de trauma’s, maakte dat ik terugverwezen werd naar de huisarts met het advies om EMDR therapie te gaan volgen. Ik had te veel bagage en zij durfde het niet aan om mij te behandelen. Ik voelde me aan mijn lot overgelaten, maar ik wilde daardoor wel liever naar een expertisecentrum waar ze het wel aandurfden, en dan het liefst in combinatie met een geïntegreerd behandelpakket om mijn PTSS-klachten te verminderen. Ik kon uiteindelijk terecht bij Psytrec in Bilthoven.

Therapie
Dit was het begin van een lang en zwaar traject waar ik tot op heden mee bezig ben: het leren leven met (C)PTSS. 

Bij Psytrec, waar bij de intake is gebleken dat ik zes trauma’s te verwerken had, heb ik intensieve behandelingen gehad. Dit was een combinatie van EMDR, exposure, therapeutrotatie en veel sport en beweging in de buitenlucht. Ik voelde me na die twee weken alsof ik de wereld aankon! De scherpe randjes waren eraf en ik zag het leven weer wat rooskleuriger. De behandeling was voor mij zeer waardevol en essentieel.

Nazorg
Maar, doordat de psychotherapeut (waar ik het verplichte nazorg traject had geregeld), één maand voor de nazorgbehandeling cancelde, viel ik in een gat omdat ze mijn case ’toch te complex’ vonden. En dat terwijl ik al heel hard had gewerkt aan mijn trauma’s.

Een nazorg/ vervolg traject is enorm belangrijk, omdat je na een intensieve EMDR/ exposure behandeling als het ware alles hebt losgeschud. De echte heling kan pas goed plaatsvinden als je daarna wordt ondersteund bij de ruimte die vrijkomt voor andere emoties en oude pijnen die door de grote trauma’s naar de achtergrond zijn verdwenen. Er kwamen bij mij ook vragen naar boven als: Wat kan blijven? Wat kan ik loslaten? Wie ben ik? En wat wil ik? Ik had daar hulp bij nodig…

De nazorg heb ik uiteindelijk ergens anders gekregen via een cognitieve gedragstherapeute, al was dat meer dan een half jaar later. Ergens vind ik het wel jammer dat het zo is gegaan, want door het gebrek aan directe nazorg werd ik depressief. Het contrast was te groot tussen voor en na de trauma behandeling.

Met mijn ervaring op het gebied van trauma’s en heling wil ik andere mensen gaan helpen weer in hun eigen kracht te komen

Effect van het traject
Na de cognitieve gedragstherapie heb ik nog andere therapieën gevolgd, waaronder schematherapie en PMT (psycho motorische therapie). Aan schematherapie heb ik enorm veel gehad. Mijn innerlijke kind mocht gezien en gehoord worden, en daarmee werd ik ook zachter voor mezelf. Zelfliefde was bij mij altijd ver te zoeken, en toch heb ik door de waardevolle sessies mogen leren om anders over mezelf te denken. Ik kwam uit de depressie en ben aardig op weg naar een leven waarbij ik kan leven met PTSS.

Ik heb de laatste jaren veel geleerd, zoals leren voelen, tools toepassen in mijn dagelijks leven en ik kan nu veel beter ventileren. Ik weet inmiddels waar mijn triggers vandaan komen en hoe ik ermee om moet gaan.
Het is fijn dat ik me nu kan uiten en me daardoor niet meer zo opgesloten voel in mezelf. Dankzij deze veilige basis, die ik samen met de behandelaren heb gecreëerd, kom ik uit mijn comfortzone. Ik geloof dat daar het stuk groei zit die je nodig hebt om te kunnen openbloeien als mens. Al die diepe lagen moesten eerst worden afgepeld, voordat ik dichter bij mezelf kon komen en te ontdekken wie ik ben zonder deze trauma’s.

De Psychomotorische therapie is nu bijna afgerond en het is spannend om het straks ‘alleen’ te moeten doen.
Ik weet inmiddels dat ik het kan en welke dingen ik moet doen als het even niet gaat. Het voelt als vrijheid en ik ga mijn weg met opgeheven hoofd verder bewandelen. De basis staat en ik ben momenteel ook bezig met een carrière switch. Met mijn ervaring op het gebied van trauma’s en heling wil ik andere mensen gaan helpen weer in hun eigen kracht te komen en mijzelf op dat gebied nuttig gaan maken in de maatschappij. Ik weet dat er een enorme grote groep mensen is die hetzelfde doormaken als ik destijds. Het is soms heel lastig om zelf al die puzzelstukjes te vinden in je eigen proces en hoe waardevol is het als je anderen daarbij kan helpen!

Ondanks het zware traject ben ik enorm blij dat ik zo diep in mijn proces ben gedoken. Ik voel me een ander mens en als ik terugkijk naar het leven voor alle behandelingen, dan herken ik mezelf bijna niet meer, in positieve zin. Ik gun dat iedereen want je kan vaak niks doen aan de oorzaak van je trauma’s, maar je kan er wel voor kiezen om een mooi leven te leiden en je achtergrond juist gebruiken om een mooi leven te creëren, voor jezelf en voor anderen.

Op Instagram heb ik een netwerk opgebouwd met lotgenoten onder de naam ‘Bitter en Zoet’. Ik deel hier mijn ervaringen, nieuwe inzichten en kennis met anderen die in een soortgelijk proces zitten. We hebben veel aan elkaar en het is fijn om ervaringen en kennis uit te wisselen. Ik hoop dat ik van mijn passie mijn werk kan gaan maken, of in ieder geval mensen mag inspireren om te werken aan zichzelf, zodat ze de rust en de zelfliefde terugkrijgen die ze zo verdienen.


Je kan Josca volgen op haar Instagram!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *