Jill werkte binnen de fysiotherapie, maar ontdekte al snel dat ze interesse had in de medische wereld. Na 3 jaar werkervaring opgedaan te hebben in de fysiotherapie, besloot ze de opleiding tot Physician Assistant (PA) te doen.
Wat houdt de functie van een PA precies in?
Een PA voert zelfstandig allerlei taken uit. Er is wel altijd een arts die kan superviseren wanneer nodig. Als PA ben je een medisch zorgprofessional, die medische taken overneemt van een geneeskundig specialist. Je voert basisvaardigheden uit zoals: de anamnese, het lichamelijk onderzoek, je stelt een voorlopige diagnose, je mag beeldmateriaal aanvragen, medicatie voorschrijven en je mag veelvoorkomende aandoeningen en ziektes behandelen. Als PA ben je een gezondheidsmedewerker op masterniveau.
Wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen, als je de opleiding tot PA wil doen?
Als je aan de opleiding tot PA wil starten dien je minimaal een HBO-bachelor binnen de gezondheidszorg op zak te hebben, 2 jaar afgestudeerde werkervaring te hebben opgedaan en een werkgever die je wil opleiden, want je solliciteert naar een baan waar deze opleiding aan vasthangt!
En hoe is de opleiding ingedeeld?
Tijdens je opleiding volg je 1 keer per week les en werk je de resterende uren van je contract op jouw werkplek of stage. Er zijn 4 blokken per jaar. Een blok duurt 10 weken en in elk blok loop je 5 weken stage. Deze stage dient aan te sluiten bij jouw leerstof. Sommige collega’s lopen 6 stages, ik mag gelukkig 7 stages lopen. Dat heeft weer te maken met financiering. Hoe dat precies zit weet ik niet!
Je hebt gesolliciteerd als PA in opleiding anesthesie en dat is dan ook je werkplek. Waarom heb je voor anesthesie gekozen?
Ik wilde graag een werkplek waar ik met alle leeftijden en veel aandoeningen te maken zou krijgen. Ik wil niet vastgroeien op mijn werkplek en mezelf altijd blijven ontwikkelen. Als ik tijd heb om te treuzelen zakt bij mij de uitdaging snel weg!
Tijdens de opleiding werk je en word je dus betaald. Ook wordt de opleiding betaald door je werkgever en deels door de overheid. Hoe zit dat precies?
Klopt. Je solliciteert naar een baan waar de opleiding bij verzorgd wordt. De opleiding wordt voor een groot deel gesubsidieerd door de overheid. Dat is ook een van de redenen dat de opleidingsdag binnen jouw contracturen dient te vallen. Daarnaast krijgt je werkgever een vergoeding voor het begeleiden van jou, en een vergoeding voor een gedeelte van je salaris. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het (dreigend) tekort aan ANIOS’en (zo is mij verteld) waardoor de zorgshift is ontstaan en de beroepen als PA en VS in het leven zijn geroepen.
Waar heb jij tot nu toe stage gelopen? En waar wil/ ga je nog stage lopen?
Ik heb al stage gelopen op de chirurgie, de interne geneeskunde, de nefrologie, de SEH, de IC, de ambulance, de HAP en nu start ik bij de huisarts. Daarnaast heb ik al een uitstapje gemaakt naar de kinderchirurgie, wat ik heel erg leuk vond! Ik ga nog stagelopen bij de neurologie, de psychiatrie, de geriatrie, de NICU, de gynaecologie en de orthopedie.
En welke afdeling/ specialisme vond je (tot nu toe) het leukste?
Moeilijk kiezen… Het allerleukst vond ik denk ik de kinderchirurgie. Op dit moment heb ik pas 2 dagen bij de huisarts meegelopen maar dat vind ik ook heel gaaf! Ik kijk heel erg uit naar mijn andere kind stages en de orthopedie.
En welke afdeling vind je het minst leuk?
Er is geen afdeling die ik het ‘minst’ leuk vond. Ik vond de interne geneeskunde wel het overweldigendst. Je weet na 20 weken nog zo ontzettend weinig en de interne geneeskunde is zo complex. Maar er is geen stage die ik niet leuk vond!
Vind je de overstap van fysiotherapie naar PA groot?
Wat is groot? Ik vind dit altijd een lastige vraag. Ik weet niet wat een grote of een kleine stap is. Ik probeer altijd te varen op wat ik moet doen en probeer het gedaan te krijgen. Ik merk wel dat ik het qua hoeveelheid zwaar vindt. En ik heb altijd moeite met de manier van toetsen. Maar de kennis is er (gelukkig) wel. Want in de praktijk voel ik me sterk en kan ik echt mijn ei kwijt.
Naar mijn idee heb je als je verpleegkunde hebt gestudeerd een groter voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld iemand die fysiotherapie heeft gestudeerd, omdat je bij verpleegkunde veel leert over heel het lichaam en allerlei ziektebeelden en bij de fysiotherapie is dat mee gericht op spieren, bewegingen en aandoeningen die daarbij horen. Hoe denk jij daarover?
In principe dient iedereen dezelfde competenties te hebben aan het einde van de opleiding. Als fysiotherapeut vind ik dat ik een enorm voordeel heb qua klinisch redeneren. Dat deed ik als fysio ook al. Daarnaast dien je ook als fysio een bepaalde kennis te hebben van ziektebeelden. Ik denk dat we elkaar juist heel goed aanvullen tijdens de opleiding en dat we van elkaars kwaliteiten kunnen leren.
Wanneer merkte je dat je meer de medische kant op wilde?
Vroeger dacht ik er weleens aan, maar voelde ik me er niet slim genoeg voor. Tijdens mijn studie tot fysiotherapeut kriebelde het weer en ben ik na mijn opleiding nog aan mijn VWO diploma begonnen. Maar toen ik hoorde dat je 31.000 euro moest betalen, per jaar, voor de eerste 3 jaar aan geneeskunde omdat ik al een bachelor had, heb ik dat stopgezet. Dat geld had ik niet. Toen ben ik in aanraking gekomen met de PA. Uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen en ben ik ontzettend dankbaar voor de kansen die ik hierin krijg.
En wanneer/ hoe kwam je op het idee om de opleiding tot PA te doen?
Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeute ben ik met de functie in aanraking gekomen. Toen ik niet door kon voor de studie geneeskunde ben ik opnieuw terecht gekomen bij deze opleiding.
Je zit nu in je 2e jaar (van de 2,5 jaar). Hoe bevalt het tot nu toe?
Je treft me denk ik wel op het zwaarste moment van de opleiding. Ik heb mijn theorietoets in juli niet gehaald en dat vond ik een zware klap, na een al vervelend en zwaar jaar op privé vlak. Ik heb daardoor een heel gestreste zomerperiode gehad en vond de rust niet. Vorige week heb ik mijn herkansing gemaakt én de performancetoets*. Dat is een stationstoets waarbij je 5 patiënten in 2,5 uur moet zien, onderzoeken, en alle bevindingen moet noteren. Ik weet ook niet hoe ik het ervanaf heb gebracht en durf er geen uitspraken over te doen. Ik hoop dat ik alles gehaald heb natuurlijk en mijn eerste jaar echt achter me kan laten.
Wat is precies het verschil tussen een verpleegkundig specialist, een PA en een arts?
Een VS en PA mogen onder supervisie, zelfstandig taken uitvoeren. Het niveau waarop wij functioneren is denk ik het beste te vergelijken met een basisarts (ANIOS). Je mag jezelf als PA of VS nooit arts noemen en je mag niemand doodverklaren. Het zijn beroepen die, door een zorgshift, in het leven zijn geroepen omdat er een dreigend tekort aan ANIOS’en zou zijn. Zodat de lege plekken die een ANIOS normaliter vult, gevuld kan worden door een PA of VS. Het grootste verschil is denk ik dat een PA/VS een constante factor is op de afdeling waar ze werken, waardoor ze een herkenbaar gezicht zijn voor patiënten.
Heb je nog tips voor mensen die ook de opleiding tot PA willen doen?
Maak een originele sollicitatiebrief waarmee je opvalt. Bel altijd naar de instantie van de vacature en vraag of je mag meelopen. Zorg voordat je gaat solliciteren dat je al bij verschillende PA’s hebt meegelopen, dit kun je altijd vertellen in je sollicitatie. En bereid je sollicitatie en de eventuele vragen thuis voor!
Je hebt hbo fysiotherapie gedaan. Waarom heb je daarvoor gekozen? En hoe is de studie bevallen?
Heel eerlijk? Ik wist niet precies wat ik wilde. Ik woonde toentertijd in Australië en ik dacht: ik zal toch echt moeten gaan studeren als ik thuiskom.. Dus heb ik me ingeschreven voor de opleiding tot fysiotherapeut. Ik heb wel echt plezier gehad in die opleiding en de eerste 2 jaar dacht ik ook oprecht dat deze studie goed bij me paste. In mijn stages had ik telkens het gevoel dat er wat ontbrak en kon ik niet helemaal mijn ei kwijt in mijn vak. Wel was fysiotherapie een zware studie!
Heb je, omdat je nu de opleiding tot PA doet, wel eens getwijfeld om bijvoorbeeld hbo verpleegkunde te gaan doen?
Nee absoluut niet. Ik weet natuurlijk dat er veel meer bij dit mooie beroep komt kijken dan billen wassen en lichaamssappen opruimen. Maar ik had al heel jong duidelijk dat dat iets is wat ik nooit zou willen doen. En ik heb echt heel veel respect voor de mensen die dat wel doen en kunnen, maar zelfs nu, alleen al bij de gedachte, wordt het me slecht!
*Inmiddels heeft Jill haar herkansing en performcetoets gehaald!